Morski utorak

Morski utorak organiziran u suradnji s Klubom za podvodne aktivnosti Zadar. U goste nam dolazi predavač Neven Lukas, jedan od najistaknutiih hrvatskih autonomnih ronioca. 

Tagovi:

Predaje Roko Surić, mag. arheo konzervator podvodni arheolog iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za prezentaciju podvodne baštine.

 

Tagovi:

Hrvatska je primorska i pomorska zemlja. Logično je očekivati da će se na svim razinama odlučivanja i (su)djelovanja učiniti sve da se dragocjeni resursi Jadranskog mora koriste na održiv način, jedini prihvatljiv da bi se zaštitili morski ekosustavi. Među oblicima vrednovanja mora svakako je jedan od najvažnijih ribarstvo. Ono nije samo jedna od gospodarskih djelatnosti već i način života gotovo svih otočana i stanovnika velikog dijela kopnenoga obalnog prostora. Ponosni smo nositelji višestoljetne maritimne kulture koja je bitna sastavnica našega identiteta.

Tagovi:

U sklopu tribine Morski utorak održat će se predstavljanje knjige Povijest podvodnog ribolova na Jadranu: 60 godina. Knjigu o najsportskijem i najselektivnijem obliku ribolova predstavit će nam autori: Valentina Prokić (predsjednica Komisije za podvodni ribolov pri CMAS-u) i Branko Šuljić (novinar i publicist). 

Tagovi:

Na ovom Morskom utorku gostuje nam dvoje mladih znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split: mag. ing. Iva Žužul i mag. ing. Igor Talijančić.

 

mag. ing. Igor Talijančić: Čija si ti mala? - priča o podrijetlu podlanice iz Jadrana

Tagovi:

Po čemu je specifično novozelandsko ribarstvo? Može li se usporediti s hrvatskim? Koje inovacije u koćarenju možemo očekivati s dalekog juga? Na ova pitanja i mnoga druga pokušati će nam kroz predavanje pod nazivom „Koćom po Novom Zelandu“ odgovoriti doc.dr.sc. Jure Brčić s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Tagovi:

Kako prepoznati za plovidbu predstojeće nepovoljne vremenske prilike samo gledajući u nebo, naučit će nas dipl. ing. Duško Kraljev, meteorolog.

Tagovi:

Franko Košuta predavat će nam o Ribiškom muzeju tržaškega primorja Križ pri Trstu, približiti stoljetnu ribolovnu tradiciju toga kraja na tunu i druge ribe. Nastupit će i muški pjevački zbor Vesna iz Križa pri Trstu koji postoji već 70 godina, a vodi ga Rado Milič.

Tagovi:

Američka agencija DPAA (Defense POW/MIA Accounting Agency) i nadležna ministarstva u Hrvatskoj zajedničkim su snagama organizirali potragu za tijelima američkih pilota iz 2. svj. rata čiji se bombarder srušio u blizini otoka Visa. Dio međunarodnog tima ronioca bio je i Paolo Iglić, član ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja koji će nam ispričati kako je tekla potraga za avionom i njegovim pilotima.

Tagovi:

Jere Bilan, dugogodišnji profesor u Pomorskoj školi Zadar, isplovio je na studijsko putovanje brodom Dugi otok Tankerske plovidbe Zadar po sirovu naftu u Rusiju. Kako je to izgledalo, kuda je sve plovio, na koji se način sirova nafta ukrcava i iskrcava te kakav je život pomoraca na brodovima saznat ćemo na još jednom Morskom utorku.

Tagovi:

Stranice