Morski utorak

Američka agencija DPAA (Defense POW/MIA Accounting Agency) i nadležna ministarstva u Hrvatskoj zajedničkim su snagama organizirali potragu za tijelima američkih pilota iz 2. svj. rata čiji se bombarder srušio u blizini otoka Visa. Dio međunarodnog tima ronioca bio je i Paolo Iglić, član ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja koji će nam ispričati kako je tekla potraga za avionom i njegovim pilotima.

Tagovi:

Jere Bilan, dugogodišnji profesor u Pomorskoj školi Zadar, isplovio je na studijsko putovanje brodom Dugi otok Tankerske plovidbe Zadar po sirovu naftu u Rusiju. Kako je to izgledalo, kuda je sve plovio, na koji se način sirova nafta ukrcava i iskrcava te kakav je život pomoraca na brodovima saznat ćemo na još jednom Morskom utorku.

Tagovi:

Predstavljanje romana autora Maksima Klarina. U predstavljanju sudjeluju mr. sc. i kapetan duge plovidbe Marijan Bajlo, dr. sc. i pomorski strojar prve klase Josip Orović, i kapetan duge plovidbe Šime Gržan.

Tagovi:

Trgovački brod Gagliana grossa krenuo je 1583. godine iz Venecije, natovaren teretom donesenim iz raznih dijelova Europe. Ploveći na uobičajnoj pomorskoj ruti tog razdoblja, uslijed nepoznatih okolnosti, potonuo je južno od Pašmanskog kanala u blizini otočića Gnalića. Dok se na arheološkom lokalitetu od 2012.

Tagovi:

Dive In kup međunarodno je natjecanje u podvodnom ribolovu koje će se 6. svibnja 2017. održati po peti put. Natjecanje se održava u širem zadarskom akvatoriju, a glavni mu je cilj promocija Zadra i zadarskog arhipelaga kao vrhunske lokacije za ronilački turizam, s obzirom da je Zadar smješten ispred vrlo razvedenog akvatorija s mnoštvom otoka i izuzetno atraktivnim podmorjem . U vrlo kratkom vremenu Dive In kup prometnuo se u  najvažnije podvodno-ribolovno natjecanje u Hrvatskoj, ali i šire.

Tagovi:
Kalendar svetog Krševana pronađen je 1968. u Bodlean Library u Oxfordu, a da se radi o zadarskom dokumentu razvidno je iz popisa svetaca zadarskih titulara. Kao poseban prilog, kalendar sadrži tablice s astronomskim podacima koji se inače koriste u orjentaciji na otvorenom moru. Važna pojedinost kad je riječ o tablicama je ta da se radi o tek trećem poznatom dokumentu te vrste (nakon Toledskih i Alfonskovih tablica). Transkript je krajem osamdesetih izradio dr.sc.
Tagovi:
Crvene, zelene, smeđe alge različitih čudesnih oblika i strukture skrivaju se pod površinom mora. Često nisu baš najpoželjniji morski organizmi, ali skrivaju mnoge ljepote i imaju važnu ulogu u moru. Na ovoj radionici ćemo upoznati neke od najčešćih vrsta algi iz plićaka te  njihovu mikroskopsku strukturu. Pridružite se malim istraživačima mora i otkrijte neku novu morsku tajnu!

Radionicu vodi Melita Mokos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i članica Društva istraživača mora 20000 milja. 

Tagovi:

Tome Marelić, djelatnik Sveučilišta u Zadru, na ovom Morskom utorku nastojat će slikovito, popularno-znanstvenim pristupom, dočarati na koji se način organizirala plovidba duž istočne obale Jadrana od razdoblja prapovijesti do uvođenja plovila na vlastiti pogon.

Tagovi:

Održan je prvi Mali Morski utorak u 2017. godini kojeg su nam održale Melita Mokos sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Tina Nenadić i Marija Uhoda iz Društva istraživača mora 20000 milja. Učenici OŠ Šime Budinića tako su čuli o tome kakvi svi oblici života žive u plitkom pojasu do kojeg dopire sunčeva svjetlost, a kakvi u dubokim predjelima koji su u vječnoj tami. Potom smo slagali kolaž i pokazali što smo naučili. 

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.
Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka, dok će se sljedeća utrka održati u subotu 04. ožujka 2017. godine pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu.

Tagovi:

Stranice