Morski utorak

U sklopu tribine Morski utorak održat će se predstavljanje knjige Povijest podvodnog ribolova na Jadranu: 60 godina. Knjigu o najsportskijem i najselektivnijem obliku ribolova predstavit će nam autori: Valentina Prokić (predsjednica Komisije za podvodni ribolov pri CMAS-u) i Branko Šuljić (novinar i publicist). 

Tagovi:

Na ovom Morskom utorku gostuje nam dvoje mladih znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split: mag. ing. Iva Žužul i mag. ing. Igor Talijančić.

 

mag. ing. Igor Talijančić: Čija si ti mala? - priča o podrijetlu podlanice iz Jadrana

Tagovi:

Po čemu je specifično novozelandsko ribarstvo? Može li se usporediti s hrvatskim? Koje inovacije u koćarenju možemo očekivati s dalekog juga? Na ova pitanja i mnoga druga pokušati će nam kroz predavanje pod nazivom „Koćom po Novom Zelandu“ odgovoriti doc.dr.sc. Jure Brčić s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Tagovi:

Kako prepoznati za plovidbu predstojeće nepovoljne vremenske prilike samo gledajući u nebo, naučit će nas dipl. ing. Duško Kraljev, meteorolog.

Tagovi:

Franko Košuta predavat će nam o Ribiškom muzeju tržaškega primorja Križ pri Trstu, približiti stoljetnu ribolovnu tradiciju toga kraja na tunu i druge ribe. Nastupit će i muški pjevački zbor Vesna iz Križa pri Trstu koji postoji već 70 godina, a vodi ga Rado Milič.

Tagovi:

Američka agencija DPAA (Defense POW/MIA Accounting Agency) i nadležna ministarstva u Hrvatskoj zajedničkim su snagama organizirali potragu za tijelima američkih pilota iz 2. svj. rata čiji se bombarder srušio u blizini otoka Visa. Dio međunarodnog tima ronioca bio je i Paolo Iglić, član ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja koji će nam ispričati kako je tekla potraga za avionom i njegovim pilotima.

Tagovi:

Jere Bilan, dugogodišnji profesor u Pomorskoj školi Zadar, isplovio je na studijsko putovanje brodom Dugi otok Tankerske plovidbe Zadar po sirovu naftu u Rusiju. Kako je to izgledalo, kuda je sve plovio, na koji se način sirova nafta ukrcava i iskrcava te kakav je život pomoraca na brodovima saznat ćemo na još jednom Morskom utorku.

Tagovi:

Predstavljanje romana autora Maksima Klarina. U predstavljanju sudjeluju mr. sc. i kapetan duge plovidbe Marijan Bajlo, dr. sc. i pomorski strojar prve klase Josip Orović, i kapetan duge plovidbe Šime Gržan.

Tagovi:

Trgovački brod Gagliana grossa krenuo je 1583. godine iz Venecije, natovaren teretom donesenim iz raznih dijelova Europe. Ploveći na uobičajnoj pomorskoj ruti tog razdoblja, uslijed nepoznatih okolnosti, potonuo je južno od Pašmanskog kanala u blizini otočića Gnalića. Dok se na arheološkom lokalitetu od 2012.

Tagovi:

Dive In kup međunarodno je natjecanje u podvodnom ribolovu koje će se 6. svibnja 2017. održati po peti put. Natjecanje se održava u širem zadarskom akvatoriju, a glavni mu je cilj promocija Zadra i zadarskog arhipelaga kao vrhunske lokacije za ronilački turizam, s obzirom da je Zadar smješten ispred vrlo razvedenog akvatorija s mnoštvom otoka i izuzetno atraktivnim podmorjem . U vrlo kratkom vremenu Dive In kup prometnuo se u  najvažnije podvodno-ribolovno natjecanje u Hrvatskoj, ali i šire.

Tagovi:

Stranice