Diane Setterfield - Bila jednom jedna rijeka

Početna strana » Diane Setterfield - Bila jednom jedna rijeka
Naslovnica

Pred kraj 19. stoljeća jedne mračne zimske noći u svratište Labud na rijeci Temzi ulijeće stranac koji na rukama drži naizgled mrtvu djevojčicu. Ipak, nekoliko sati poslije, te iste zlokobne noći, pokazuje se da je djevojčica ipak živa. Nažalost, ona je nijema i ne može odgovoriti ni na jedno pitanje kojih u mislima posjetitelja svratišta ima itekako mnogo. Dodatni se problemi stvaraju kad čak tri obitelji djevojčicu proglase svojom – mlada majka uvjerena da je to njezina davno oteta kći, bračni par koji smatra da je to njihova unuka za koju do nedavno nisu ni znali da postoji te župnikova domaćica uvjerena je da to njezina izgubljena mlađa sestra. Dok se prava istina pokušava otkriti, za djevojčicu se u početku brine lokalna bolničarka Rita.

Osim zanimljive priče prepune misterija i originalnih likova, u ovom je romanu jasno izražena atmosfera malog mjesta uz rijeku, u kojem svatko svakog zna i u kojem su u svakodnevan život mještana bogato uključena stara folklorna vjerovanja i ljubav prema pripovijedanju priča. Rijeka Temza uvijek je negdje u pozadini, svojim žuborom naglašavajući svoju prisutnost i tjerajući čitatelja da ne zaboravi važnost koju blizina vode ima u životima lokalnog stanovništva.

Autorica uspješne Trinaeste priče u novom je romanu Bila jednom jedna rijeka ponovila prethodni uspjeh, a ipak stvorila jednu posve drukčiju priču.

Priredila: Tina Mihić (02. studenoga 2020.)

 

Priredio/la: