Edna O'Brien - Male crvene stolice

Početna strana » Edna O'Brien - Male crvene stolice
Naslovnica

Roman Male crvene stolice irske spisateljice Edne O’Brien dramatična je priča o karizmatičnom iscjelitelju balkanskog podrijetla i tajnovite prošlosti koji započne svoj novi život u uspavanom irskom gradiću. Ubrzo šarmira lokalnu zajednicu, pokrene uspješan posao i zavede nesretno udanu gradsku ljepoticu Fidelmu. Zaplet nastaje kada se počne razotkrivati da je riječ o prikrivenom ratnom zločincu koji je u bijegu pred Haaškim tribunalom.

Glavni lik romana jasno asocira na Radovana Karadžića, a sâm naslov romana nastao je prema 643 male stolice koje su bile poredane u Sarajevu 2012. godine kao simbol djece ubijene u gradu za vrijeme rata.

Intrigantna radnja romana ujedno je i kritika suvremene zapadne Europe jer razotkriva sklonost ljudi k površnosti, plitkosti i diskriminaciji koja je univerzalna, bez obzira na vrijeme ili stupanj civilizacije, te nemoć pred zamaskiranim zlom. Iz tog razloga knjiga je u dijelu Irske izrazito negativno primljena, a nekoliko je primjeraka i spaljeno. Edna O’Brien nagrađivana je autorica cijelog niza uspješnih knjiga, od kojih su neke proglašene provokativnima jer se bave problemom položaja žena u suvremenom svijetu, ali naročito je ova knjiga izazvala vrlo podijeljene dojmove i kritike. Pročitajte knjigu i otkrijte zašto je izazvala takve reakcije.

Priredio: Marko Klaić (23. studenoga 2020.) 

Priredio/la: