Hermann Bahr - Dalmatinsko putovanje

Početna strana » Hermann Bahr - Dalmatinsko putovanje
Naslovnica

Radeći na useljenju Seferovićeve internetske stranice ZadaRetro https://www.gkzd.hr/zadaretro/ u sustav Gradske knjižnice Zadar, zapazio sam u njegovoj bibliografiji https://www.gkzd.hr/zadaretro/fotografija/bibliografija knjigu o našemu geografskom području koju prije nisam čitao.  Hermann Bahr (1863. – 1934.), austrijski kritičar i pisac moderne, bio je solidan poznavatelj, čest gost i pravi prijatelj Dalmacije. Naravno, današnji čitatelj mora biti svjestan činjenice da je riječ o Dalmaciji prije stotinjak godina, krajem prvog desetljeća dvadesetog stoljeća, dakle davno prije turizma. Štoviše, Bahr je opisao putovanje izvan „sezone”.

Dio napisan o Zadru nije previše vrijedan spomena. Autor je u Zadru možda samo popio kavu u Lloydu na rivi i opisao grad služeći se literarnim izvorima koje marljivo navodi. Shodno svomu tadašnjem statusu administrativnog sjedišta austrijske uprave, Zadar je naseljen činovnicima, relativno dosadan i manje poznat autoru, pa je kao takav zauzeo malo prostora u knjizi. Poglavlja o Splitu, Dubrovniku i Boki dulja su, životnija i punokrvnija.

Mnoge će vas Bahrove rečenice, usmjerene na ocjenu uspjeha austrijske vladavine ili mentalitet žitelja Dalmacije, potaknuti da razmislite o razdobljima prošlosti ovoga kraja i njezina utjecaja na današnje poimanje identitetskog određenja onoga „dalmatinskog” (u nama).

Priredio: Mladen Masar (9. studenoga 2020.)

 

Priredio/la: