Ivica Matešić - Jeremija

Početna strana » Ivica Matešić - Jeremija

Ivica Matešić Jeremija rođen je u zadarskim Arbanasima. Bio je hrvatski publicist, književnik, dragovoljac Domovinskog rata, časnik i vojno-diplomatski predstavnik. Obnašao je niz vojnih i civilnih dužnosti, kako tijekom Domovinskog rata tako i nakon njega. Njegov epitaf na centralnom križu gradskog groblja u Zadru "Oni su Hrvatska njima je dugujemo" uklesan je na gotovo svim spomenicima poginulim braniteljima u Domovinskom ratu Zadarskog kraja. Matešićev tekst nalazi se na spomen ploči dvorane u Jazinama posvećen poginulim pripadnicima Tornada "Nitko im nije mogao reći".

"Vrijeme garde hrvatske 1991." jedan je od najcitiranijih njegovih tekstova. Njemu se pridružuju pjesme "Ko zlato zemlje oni su bili" i "Cigla na putu" posvećena nestalim pripadnicima Zbora narodne garde, a naročiti uspjeh polučila je pjesma "Naresla je trava" posvećena Anti Gotovini, piščevu zapovjedniku i suborcu, čovjeku koji ga je nagovorio da svoje prve radove skupi u zbirci "Križ moje braće".

U Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa u sklopu Knjižnice čuvaju se njegove publikacije, video uradci te prigodni tekstovi koje je pisao povodom izložbi fotografija iz prošlosti Arbanasa koje smo održali u Knjižnici, a koje smo povodom njegovog preranog odlaska ovdje prigodno izložili.

 

Kategorija:

Tagovi: