Kyong-sook Shin: Molim te, pazi na mamu

Početna strana » Kyong-sook Shin: Molim te, pazi na mamu
Kyong-sook Shin: Molim te, pazi na mamu
Kyong-Sook Shin: Molim te, pazi na mamu
 
Roman mlade južnokorejske autorice Kyong-Sook Shin „Molim te, pazi na mamu“ obiteljska je priča o majci koja je, nesebično se žrtvujući, u vrijeme siromaštva, gladi i neimaštine, uspjela prehraniti i školovati četvero djece da bi jednom imali bolji život. Oni su danas uspješni ljudi koji žive i rade u velikom gradu.
Jednog dana, dolazeći djeci u posjet, majka se izgubi na peronu glavnog željezničkog kolodvora u Seulu. Odjednom se sve mijenja. Djeca i otac bezuspješno je danima traže. U tom traženju svakim danom niču sjećanja na djetinjstvo i njihov odnos prema majci. Koliko su oni dali njoj, koliko su se poznavali? Kako im je promaklo da je bolesna, da se gubi i postaje senilna? Ta „zastrašujuća navika“ da je majka uvijek tu za njih, sakrila je pogled na njen život, želje, snove, tajne. Vrijedi li zakašnjelo kajanje?
Autorica na suptilan način propitkuje odnose unutar suvremene obitelji, prezaposlenost i žurbu zbog kojih često nemamo vremena za one do kojih nam je najviše stalo. „Molim te, pazi na mamu“ istovremeno je i priča o tradicionalnom braku, trpljenju, tajnama i ljubavi koja samo daje, a zauzvrat ne traži ništa. „Možda mama nije mogla reći da je bolesna jer su očeve bolesti bile na prvom mjestu“.
 
Priredila: Silvana Kuman, 14. srpanj 2020. 

Priredio/la: