Marc Elsberg - Blackout: sutra će biti prekasno

Početna strana » Marc Elsberg - Blackout: sutra će biti prekasno
Naslovnica

Jedne hladne noći u Milanu, semafori i javna rasvjeta iznenada se ugase te nastane kaos u prometu. U autu se nalazi i bivši haker i aktivist Piero Manzano, koji pokušava doći kući. Milano nije jedini bez struje, cijela Europa je u mraku, a nestanak struje širi se i na druge kontinente. To je tek početak, jer bez struje ne rade ni pumpe za vodovod, benzinske crpke, hladnjaci i zamrzivači, grijanje, aparatura za spašavanje života u bolnicama, banke i bankomati, komunikacijske mreže i Internet. Društva se raspadaju, zalihe hrane i vode brzo presušuju i broj mrtvih naglo raste. Manzano shvaća da je posrijedi namjerno izazvan teroristički napad na elektroenergetske mreže te pokušava zaustaviti veliku terorističku mrežu dok još nije prekasno.

Marc Elsberg austrijski je pisac, a triler Blackout: sutra će biti prekasno prva je njegova knjiga. Za potrebe pisanja proveo je opsežna istraživanja, što je rezultiralo dobro promišljenom premisom zastrašujuće vjerojatnosti: što ako u stvarnosti netko hakira sve izvore električne energije i time izazove globalnu krizu? Brojni su zamišljeni scenariji brzog urušavanja suvremenog društva koje smo stvorili, a ova knjiga zloslutno najavljuje jedan teoretski vrlo moguć te je stoga pobudila veliko zanimanje diljem Europe i SAD-a te izazvala brojne javne rasprave na koje je autor Marc Elsberg često pozivan kao gost.

Knjiga je prevedena na gotovo trideset jezika i prodana u milijunskim primjercima, a dobila je i svojevrsni nastavak u romanu Nula.

Priredio: Marko Klaić (24. lipnja 2020.) 

 

Priredio/la: