Toni Morrison - Ljubav

Početna strana » Toni Morrison - Ljubav
Naslovnica

Toni Morrison prva je Afroamerikanka  nagrađena Nobelovom nagradom za književnost (1993.). Zauzima važno mjesto u američkoj postmodernoj književnosti upisavši u nju ono što je bilo prisilno izostavljeno – crnački subjektivitet. Njezin magični realizam hommage je drevnoj usmenoj književnosti, djela su joj puna metaforike i simbolike s mnogo biblijskoga i mitološkoga.

Radnja romana Ljubav  vrti se oko Billa Coseyja, milijunaškog vlasnika uspješnog hotela. Iako  je već 25 godina mrtav, Bill je još uvijek vrlo živ u životima svoje druge žene Oprez i svoje unuke Christine. Cosey i Oprez vjenčali su se kad su njemu bile 52 godine, a njoj svega 11. Od tog dana odnos Christine i Oprez, vršnjakinja i dobrih prijateljica pretvara se u obostranu doživotnu mržnju. Putem različitih priča članova obitelji, sumještana i Coseyjevih zaposlenika autorica nam postupno otkriva povijest njihovih odnosa i razloge mržnje. Na kraju romana svi se fragmenti stapaju u cjelinu, a priča se zaokružuje na neočekivan način, brutalno razobličavajući patologiju odnosa u jednoj obitelji.

Riječ je o kompleksnom romanu u kojem autorica pričom o sudbini jedne obitelji predstavlja iskustvo velikog dijela cijele etničke zajednice.

Priredila: Vesna Karuza (30. studenoga 2020.)

 

Priredio/la: