Zadie Smith – Vrijeme swinga

Početna strana » Zadie Smith – Vrijeme swinga
Zadie Smith – Vrijeme swinga
Zadie Smith književnica je koja se proslavila već svojim prvim romanom Bijeli zubi u kojem daje sliku suvremenog multikulturalnog Londona. 
Glavnina radnje zadnjeg romana Vrijeme swinga također se odvija u Londonu, u njegovu siromašnom predgrađu. Tamo se 1982. godine susreću dvije crnopute djevojčice i tu započinje priča o jednom prijateljstvu preko kojega čitatelj saznaje mnogo toga, ne samo o njima dvjema, već i o njihovim obiteljima i ljudima koji ih okružuju.
Priču o sebi i prijateljici Tracey priča nam neimenovana pripovjedačica. Pripovjedačicu i Tracey povezuje njihovo podrijetlo, život u siromašnom dijelu grada i ljubav prema plesu te se njih dvije, budući da su jedine tamnopute djevojčice na satu plesa, brzo zbližavaju. Međutim, kako odrastaju razlike među njima postaju sve veće i dovode do prekida prijateljstva u njihovim dvadesetim godinama. Tracey zbog prirodnog talenta uspijeva postati plesačica, ali nažalost na kratko vrijeme. Njeno odrastanje kao i kasniji život obilježila je droga, krađe i odnos s ocem.
Za razliku od Tracey, pripovjedačica se zapošljava na glazbenom kanalu te ubrzo postaje osobna pomoćnica velike pop-zvijezde i počinje živjeti, za nju do tog trenutka, nezamislivim životom. U romanu pratimo i uspjeh majke pripovjedačice koja se uspijeva othrvati slabim životnim okolnostima, svom podrijetlu s Jamajke te stereotipima nametnutih bojom kože, i postaje zastupnica u britanskom Parlamentu.
Radnja romana teče glatko, a Zadie Smith u radnju vješto upliće razne osvrte na suvremeno društvo pa se tako osvrće na položaj žene, posljedice kolonijalizma, ali govori i o roditeljstvu, rasi, odnosu majka/kći i prirodi prijateljstva. Čitajući roman stječe se dojam da je napisan prema stvarnim događajima, čemu svakako doprinosi činjenica da je sama autorica rođena u Londonu, u obitelji Jamajčanke i Engleza, ali i spominjanje mnogobrojnih crtica iz pop-kulture, glazbe i filma. I sam naslov proizlazi iz jedne od njih, a o kojoj je riječ, saznajte sami.
 
Priredila: Petra Stulić (srpanj 2020.)

Priredio/la: