Lara Černicki i Stašo Forenbaher: Starim cestama preko Velebita

Početna strana » Lara Černicki i Stašo Forenbaher: Starim cestama preko Velebita
Lara Černicki i Stašo Forenbaher: Starim cestama preko Velebita
Nedaleko Zadra možda je najljepša stara velebitska cesta – Majstorski put preko prijevoja Mali Alan. Svima koji već nisu, neka ova cesta posluži kao uvod u velebitske putešestvije. U razdoblju bez snijega Alan se može dosegnuti i osobnim automobilom, ali za daljnje rute i dio velebitskih cesti i puteva dobro će doći terensko vozilo. Ukoliko nemate taj preduvjet, razmotrit ćete asfaltirane velebitske ceste, poput sjajne „Uzdužne velebitske ceste”, npr. potez Štirovača – Krasno. Najbrojnije su biciklističke rute kojima je cijeli Velebit premrežen. Ako vam ni brdski bicikl ne odgovara kao prijevozno sredstvo, možda ćete Velebitom proći pješačkim planinskim stazama kao što je nenadmašna Premužićeva. Ili ćete kombinirati, što je možda i najoptimalniji način... 
Svakako se prije puta informirajte! Stoga preporučujemo knjigu „Starim cestama preko Velebita“ gdje autori daju pregled istaknutih znamenitosti, crtice iz povijesti područja, opise građevina i drugih ostataka iz proteklih vremena, uz praktične napomene o stanju puteva i snalaženju u prostoru. Svejedno, ovakve vodiče treba upotpuniti dobrim zemljovidima. Važno je krenuti, i naravno, ne oslanjati se lakomisleno isključivo na elektroničke navigacijske sustave – dobar papirnati zemljovid uvijek će dobro doći, a najradije preporučujemo što svježija kartografska izdanja HGSS-a.  
O spomenutim, ali i mnogim drugim putevima, cestama, izletištima, znamenitostima i destinacijama razbacanima po gotovo zaboravljenim dijelovima Hrvatske, autorski dvojac Černicki / Forenbaher ispisao je već nekoliko knjiga: spomenuta „Starim cestama preko Velebita”, zatim Starim cestama do mora i, najnovija, "Kratke šetnje u prošlost". 
Za daljnje iščitavanje ove zanimljive tematike preporučujemo popise korištene literature sadržane u navedenim izdanjima.
 
Priredio: Mladen Masar (21. srpnja 2020.) 
 

Priredio/la: