Zbornik, jednostavno nazvan Šezdesete, posvećen je šezdesetim godinama XX. stoljeća, razdoblju koje je fasciniralo mnoge kritičare, filozofe, umjetnike… Kako kaže urednica Irena Lukšić, ovaj zbornik zamišljen je kao podsjetnik na vrijeme posljednje društvene utopije, i, danas bi se reklo, naivnog pokušaja da se svijet učini boljim i drukčijim.
Ipak, ne radi se o instant nostalgiji za minulim vremenima, nego o pokušaju da se analizirajući društvene i povijesne činjenice pokuša objasniti značaj i fenomen šezdesetih, na polju društvenih zbivanja, filma, glazbe, književnosti…
Hladni rat, rock glazba, minica, seksualna revolucija, hipi pokret, studentski nemiri – sve su to manifestacije pobune protiv normi građanske ideologije. Tekstovi skupljeni u ovom zborniku nastoje opisati društveno-povijesni kontekst, ali i umjetničke eksperimente i potragu za novim oblicima življenja kao alternativu građanskom životu.
Podsjećanje na šezdesete prošloga stoljeća – poticaj je, nadamo se, novom ciklusu razmišljanja o velikim pitanjima, o duhovnosti i budućnosti naše civilizacije, kaže Irena Lukšić.