Studijska čitaonica

Kontakt: 023 301-124

Informatori: Vera Vitori, Helena Novak Penga

Uvjeti rada u Studijskoj čitaonici: 

 • usluge možete koristiti uz predočenje članske iskaznice
 • 30 korisničkih mjesta, 4 računala
 • knjige i časopisi se ne posuđuju
   

Usluge:  

 • korištenje građe u prostoru Čitaonice
 • informacijsko-referalne usluge (pomoć pri izradi domaćih zadaća, referata, seminara i diplomskih radova; nudimo informacijske izvore o određenoj temi) 
 • rad na računalima, mogućnost predbilježbe dan ranije (pretraživanje interneta za potrebe učenja, posla i sl., pretraživanje knjižničnog kataloga, rad u Microsoft Wordu, Excelu, ispis (print) u formatu A4 (monokromatski, tj. "crno bijeli"), pohrana na USB medije
 • međuknjižnična posudba
   

Fond Studijske čitaonice čine tri zbirke:

 • referentna (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi)
 • opća (različita područja ljudskog znanja)
 • zavičajna (literatura o Zadru, Županiji i Zadranima, literatura objavljena u Zadru do 1945. godine, knjige koje su napisali Zadrani rođenjem ili s dužim/kraćim boravkom). 

 

Nekoliko korisnih poveznica:

 

Preporuke iz fonda Studijske čitaonice:

Poznati sportski novinar Drago Marić obogatio je zadarsku publicistiku knjigama na temu povijesti sporta i sportaša Zadra (nogomet, košarka, biciklizam, atletika, plivanje, veslanje, odbojka, rukomet, jedrenje), a u razdoblju od 2016. od 2018. godine objavio je niz od pet naslova posvećenih Zadru i njegovim stanovnicima: Priče podsjetniceZadar nekad i sadZadarsko iverjeZadrom kroz vrijemeOd Punte Bajlo do Puntamike.

Zadar i njegova povijesna jezgra doživjeli su barbarskim savezničkim bombardiranjem 1944. g. sudbinu Dresdena. Obilježen stigmom fašističkog grada, više od desetljeća životario je pod ruševinama te je sve do zalaganja M. Krleže bio zaobilažen po pitanju državnog financiranja obnove i zaštite kulturnih spomenika. Probijajući povijesnu šutnju koju prati ova do sada neistražena tema, Državni arhiv u Zadru je 2017. g.

Poznati akademik, arhitekt i urbanist Andrija Mutnjaković napisao je izuzetno opsežnu, te bogato ilustriranu monografiju u izdanju nakladnika specijaliziranog za likovne umjetnosti – Art studia Azinović.  Monografija od gotovo tristotinjak stranica, usporedno pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi autorovo višegodišnje istraživanje hrvatskih umjetnika u promišljanju ideje grada.

Djelo Heraklit Mračni u hrvatskom školstvu u izdanju Hrvatskog književnog društva proglašeno je knjigom godine za 2015. Autor je prof. Nikica Simić, čovjek koji je čitav svoj život posvetio školstvu i sportu, a prije svega učenicima koje je obrazovao i odgajao.

Knjiga u uredništvu Igora Goleša, poznatog kolekcionara, tiskana je u svega sto primjeraka* i predstavlja pozamašnu zbirku razglednica s motivima Dalmacije, od prve sačuvane iz 1893. do 1918. god. Izdanja iz ovog razdoblja stilski su specifična i neponovljiva, a moda sakupljanja razglednica potječe iz tog vremena.
Tematski, obuhvaćeni su dalmatinski gradovi, naselja, sela i zaseoci, otoci i svjetionici, te poznati jedinstveni lokaliteti – slapovi Krke, Pustinja Blaca i sl., sveukupno njih 250, a radili su ih vrsni fotografi i slikari.

Stranice