Traffic - Traffic

Naslovnica

Danas, u doba kada ljudi nemaju vremena ni za pjesmu, a kamoli za album, koliki će posegnuti za draguljima koji traže minimalno tri predana slušanja? Danas im u prilog ne idu trendovi, a tada im je, te davne '68., globalnu pozornicu otimala konkurencija iznad koje nema kategorije. Kako uopće zavrijediti globalnu pozornost u godini pretrpanoj bezvremenskim rock kolosima?

The Allman Brothers Band - At Fillmore East

Naslovnica

Nesputani užitak sviračke međuigre pretočili su u lektirni rock album dostojan legende o Allmansima. Doduše, više je riječ o grandioznoj jazz svirci prožetoj sirovim duhom rocka. Kandidat za najbolji live album u povijesti popularne glazbe predstavlja Allmanse u njihovom najboljem izdanju razotkrivajući dušu svakoga člana, a ponajviše gitariste Duanea i klavijaturiste/pjevača Gregga. Ovaj dvostruki kolos priznat je i kao vrhunac Southern rocka u njegovom najelastičnijem, bluesy & jazzy stilu.

Priredio: Branimir Čakić (18. siječnja 2023.)

Lionel Richie - Can't slow down

Naslovnica

Ubrzo nakon objavljivanja, te davne '83., Can't Slow Down premetnuo se u mini Thiller potvrdivši suludo optimistične prognoze Roberta Christgaua – uvaženog rock kritičara s prve linije fronta. Uz masovnu globalnu prodaju osvojio je i Grammy za album godine ostavivši iza sebe takve kolose kao što su Princeov Purple Rain i Springsteenov Born in the U.S.A. Sasvim je moguće da se Lionel Richie odista ugledao na Jacksonov Thriller kako bi pridobio slušatelje u svim sferama mainstream popa.

Jeff Beck - Truth

Naslovnica

Trn u uhu ranih Zeppelina. S razlogom. Iako nije privukao masovnu globalnu sljedbu poput debija spomenute Pageove družbe, svojom trajnom kvalitetom ni najmanje ne zaostaje za izravnom teškaškom konkurencijom. Hendrix i Cream protutnjali su istom stazom najbolje prezentirajući električnu gitaru kao vodeći rock instrument. Ponajviše albumom Truth, Jeff Beck zavrijedio je status gitarskog božanstva, uz Claptona i Pagea čineći britansko sveto trojstvo. Za tako smionu tvrdnju upravo album Truth nudi sve potrebne argumente.

Stranice