The Byrds - The Notorius Byrds Brothers

Naslovnica

Nesputanom kreativnošću pohitavši ispred ukusa vlastite publike, mitski su Byrdsi skrojili vlastiti žanr - space rock, čiji su vrhunac davne '68. ostvarili trećim činom neslužbene albumske trilogije (Fifth dimension, Younger than yesterday & Notorious byrd brothers). Space rock kompaktna je mješavina stilova: nijedan stil ne dominira, već se u nadahnutim aranžmanima vrijednima studije isprepliću baroque pop, američki folk, country, jazz & psihodelijski rock. Riječ je o jednome od umjetničkih vrhunaca američke glazbe, o albumu koji je svemir sam po sebi...

The Zombies - Odessey and Oracle

Naslovnica

Grozničavo nadahnuta albumima Sgt. Pepper's lonely hearts club band Beatlesa & Pet sounds Beach Boysa, britanska glazbena družba imenom Zombies uzela je dotjerivati svoju glazbu gotovo do perfekcije, daleko od pozornosti javnosti, među pouzdanim zidovima seoske dvorane u Hertfordshireu. Atmosferi je uvelike pogodovala spoznaja kako su na izmaku Ljeta ljubavi bili prvi bend koji je nakon Beatlesa kročio u legendarni Abbey road studio. Prema svjedočanstvu pjevača Colina Blunstonea, aura Peppera osjetila se u zraku tjerajući bend preko granica vlastitih kreativnosti.

Carole King - Tapestry

Naslovnica

U ta davna posthipijevska vremena i desetljeće prije pojave MTV-ja, albumskim draguljima iz druge polovice 60-ih educirana masovna publika od glazbe je sve više tražila albume sa snažnim autorskim pečatom. Ta '71. konkurira za godinu s najviše albumskih remek djela u povijesti popularne glazbe. Stonesi, Zeppelini & The Who objavili su svoja kolosalna djela (Sticky fingers, Zoso & Who's next); Lennon i McCartney potvrdili su svoju reputaciju, prvi s Imagine, drugi s Ram.

Joni Mitchell - Blue

Naslovnica

Neizostavan na svim oltarima koji slave najbolje od glazbe, mitski je Blue spomenik umjetničkim ranjenim dušama i jedan od najblistavijih dragulja kantautorske glazbe, oslobođen kulturoloških, produkcijskih i aranžerskih pristupa koji bi ga vezivali za vrijeme njegova nastanka. Svima jasnim jezikom kazuje o bitnome, osnažen besprijekornom, nadahnutom izvedbom jedne i jedine Joni Mitchell.

Priredio: Branimir Čakić (09. svibnja 2022.)

Stevie Wonder - Songs in the Key of Life

Naslovnica

''Želim zahvaliti Stevieu Wonderu što nije stigao snimiti album i ove godine.'' – Paul Simon (nakon što je te davne '76. osvojio Grammy za album godine). Wonder ih je s bezobraznom lakoćom osvajao prethodne dvije godine s neupitnim remek djelima Innervisions & Fulfillingness first finale. Zavrijedio ih je jednako u svim važnijim kategorijama i s veličanstvenim Talking book, prvim dijelom neslužbene trilogije. Riječ je o albumskim draguljma kojima se genijalni Wonder pripojio elitnome domu glazbenih besmrtnika.

Stranice