David Bowie - Scary Monsters

Naslovnica

Avangardno pristupajući glam rocku, Bowie je oko sebe okupio tim prvoligaških kreativaca, glazbenika i tehničara među kojima su prednjačili vizionari Brian Eno, Robert Fripp i Tony Visconti. Po prvi put Bowie se osvrće na svoju prošlost prizivajući legendarnog Majora Toma iz Space oddityja na Ashes to ashes - zasigurno jednoj od najekscentričnijih skladbi koja se domogla vrhova britanskih top lista. Preko Teenage wildlife skeptično mjerka novoromantičare u nastajanju pod njegovim utjecajem.

Led Zeppelin - Led Zeppelin II

Naslovnica

Kronična neoriginalnost i glasnoća njegovi su aduti; nije ga okaljala čak ni činjenica da su gotovo sve skladbe besramno pokradene u većoj ili manjoj mjeri, zbog čega mnogi blues čistunci još i dandanas Led Zeppeline smatraju najlopovskijim prvoligaškim rock bendom svih vremena. Reputaciji im nisu naudili ni sva sila svima dostupnih dokaza o spomenutom lopovluku, pa ni gangsterski pristup zloglasnog menadžera Petera Granta. U čemu je onda tajna njegove iznimnosti, zbog koje pripada elitnome domu lektirnih rock albuma?

The Eagles - The complete greatest hits

Naslovnica

Bezvremenska kompilacija mitskih Eaglesa prožeta je pitkom melodičnošću i jednako ugodnim harmonijama, posjedujući iznimno rijetku kompaktnost albuma pogodnog koliko za predano toliko i za usputno slušanje koje ne iritira okolinu. Jednako je pogodna za autoceste, za liftove, za pubove i za koncertne dvorane. Klasičan pop isprepleten s countryjem, folkom i rockom nikada nije posve izišao iz trenda. Organska produkcija na sigurno ne kazuje o dobu snimanja toliko da bi ju se nazvalo staromodnom.

Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water

Naslovnica

Svjesni kraja svoga zajedničkog puta, Simon & Garfunkel premostili su međusobne sukobe evergreenom koji se premetnuo u pravi klasik. Unatoč nedostatku nade, o nadi je riječ… i o duhu jedinstva osnaženom Simonovim nepogrešivim osjećajem za melodiju, zahvaljujući kojem se album pretvorio u globalni megaseller odmah nakon objavljivanja. Strukturu albuma uz naslovnu skladbu postojanom čini dirljivo moćna The Boxer, dok mu nužnu lepršavost i vedrinu daju Cecilia i El Condor pasa - nadahnuta obrada peruanskog folk standarda.

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

Naslovnica

Druga inkarnacija moćnih Pink Floyda svoj je definitivni izričaj pronašla na albumu Meddle, ponajviše na mitskoj Echoes, putem koje je uslijedila kreativna pustolovina koja se premetnula u njihov magnum opus i jedan od monumenata pop kulture druge polovice dvadesetog stoljeća. The Dark Side of the Moon neosporni je vrhunac studijskog rocka 70-ih. Niz skladbi o sivilu svakodnevice osnažen je bujnom, besprijekornom produkcijom, atmosferičnim glazbenim pejzažima i studiozno postavljenim zvučnim efektima. Fuzija svega navedenog postiže neodoljivu emocionalnu rezonancu.

Stranice