The Rolling Stones - Exile on Main Street

Naslovnica

Rock je širok pojam. U mainstreamu, evolucija ga je, oslabljena zakonima tržišta, udaljila od njegove srži još u drugoj polovici 70-ih. Želimo li ga svesti na njegov DNK, valja nam posegnuti za albumskim kolosom neuništivih Stonesa - dvostrukim albumom starome pola stoljeća. Rockerskiji album ne postoji, srodnika nema ni desetak, kazujući sve vrijedno legendi i o Stonesima i o vremenima kad je rock'n'roll odista mijenjao svijet.

Priredio: Branimir Čakić (4. listopada 2022.)

Depeche Mode - Violator

Violator je proširio i produbio svemir Depeche Modea kao nijedan njihov raniji album premetnuvši se u globalni blockbuster na neizvjesnom pop raskrižju 80-ih i 90-ih. Izravni lirski emocionalni ekstremizam Martina Gorea potekao je s neodoljivo jednostavnim melodijama osnaženima zaraznim sintetičkim ritmovima i besprijekornim aranžmanima Alana Wildera te višeslojnom oštrom produkcijom pouzdanoga Flooda. Sablasni vokali Davida Gahana skladbama daju golemu prodornost.

Elvis 75

Naslovnica

Kompilacijski album Elvis 75 dostojno slavi 75. rođendan jednog i jedinoga kralja rocka kronološki posloženim draguljima podijeljenima na tri disca: prvi disc pokriva njegove mitske rockerske dane prije vojske i prije smrti svoje majke nakon koje se, jednom je svojski zapečatio Lennon, pravi Elvis nepovratno izgubio; drugi disc pokriva prividno lepršava vremena hollywoodskih limunada; treći, pak, niže srceparajuće evergreene veće od života kojima kralj rocka kanda naviješta svoj kraj. Vrijedi znati što o Elvisu kažu besmrtnici rocka.

The Beatles - A hard day's night

Pop romantika nošena melodijom rockerske mladosti. Mladost je davno minula, melodija je ostala prožimajući skladbe koje će se slušati dok je svijeta i vijeka. Gotovo je šezdeset godina prošlo otkako je mitski A hard day's night okrunio Beatlemaniju na globalnoj razini postavivši vrtoglave standarde koji su promijenili tijek popularne glazbe upravljajući je prema tokovima trajne umjetnosti. Uvodni riff dostojan je legendi i znanih i neznanih gitarskih utjecaja. Riječ je o prvome i jedinome albumu skrojenom isključivo od skladbi najboljeg skladateljskog dvojca u povijesti glazbe.

Stevie Wonder - Talking Book

Naslovnica

Retrospektivno, mnogi su ga rock kroničari prozvali Wonderovim Revolverom - albumom na kojem je Motownovo čudo od djeteta preraslo status hitmejkera i prešlo na kreativni teren vrhunske umjetnosti i duhovnosti. Legendarna suradnja s gitarističkim božanstvom Jeffom Beckom oplodila je Superstition, podigavši funk na evergreensku rock razinu.

Stranice