Stephan Domenig - Alkalizirajte ili umrite

Naslovnica

Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu koje nije povezano sa stresom ili uzrokovano njime. Način razmišljanja, tjelovježba, boravak u prirodi i naročito prehrana odgovorni su za zdravlje organizma. Suvremeni način prehrane dovodi do kiselosti organizma, pa se nerijetko osjećamo umorni, bezvoljni, naduti... Da bi naše tijelo bilo zdravo, pH mora biti neutralan ili blago alkalan (između 7,3 i 7,5). Alkalni način života cjelovit je pristup zdravlju i dobrobiti našeg organizma. Koristi od takvog života velike su i vrlo brzo uočljive.

Helena Sablić-Tomić: Kartografija ljubavi: Dunavom

Naslovnica

„Konceptualna metafora ljubav je putovanje obuhvaća izvornu domenu putovanja, iz koje se preuzimaju pojmovi za razumijevanje ciljne domene, ljubavi. Iz njih proizlaze rečenice poput naša ljubav ide u krivom smjeru; ova veza ne ide nikamo ili na pravome smo putu za brak (…). Metafora ljubav je putovanje, u mojem slučaju, prelazi u strast za putovanjem (…).“

Hyeonseo Lee – Djevojka sa sedam imena

Naslovnica

Djevojka sa sedam imena inspirativna je, hrabra i autobiografska priča jedne bjegunice od tisuća njih iz Sjeverne Koreje. Počevši od svog rođenja, Hyeonseo Lee pripovijeda priču o odrastanju i životu u svojoj domovini Sjevernoj Koreji – najizoliranijoj državi svijeta. Kao i svi Sjevernokorejci, i ona je odgajana u duhu potpune podređenosti tamošnjemu totalitarnom režimu. Iako je imala sretno djetinjstvo zbog svoje pripadnosti obitelji višeg staleža, tijekom odrastanja Hyeonseo Lee polako počinje primjećivati i propitkivati svoju okolinu i događaje oko nje.

Birgit Birnbacher – Ja na svojoj strani

Naslovnica

Radnja romana započinje kratkim uvodom u sadašnjosti: glavni lik, mladić Arthur Galleij, odlazi na fakultet u Beč na svoje prvo predavanje. Nakon toga naizmjence se nižu poglavlja iz prošlosti. Rano djetinjstvo Arthur provodi s obitelji u Austriji. Nakon što ih otac napušta, majka se s njim, starijim bratom i novim partnerom seli u Španjolsku. Ondje Arthur odrasta i stječe prijatelje. Pri završetku srednje škole pri čudnim okolnostima pogiba mu prijateljica te se on, potresen, odlučuje odseliti u Beč i krenuti ispočetka.

Sandor Marai - Ester: uzaludna ljubav

Naslovnica

Ni po broju stanovnika ni po „veličini jezika“ Mađarska se ne ubraja u velike zemlje, ali je njezin doprinos najznačajnijim europskim piscima izuzetan. Jedan je od najprevođenijih mađarskih pisaca i Sandor Marai. Po njegovu hvaljenom romanu Kad svijeće dogore u režiji Branka Ivande prošle godine postavljena je i istoimena predstava koju je i zadarska publika imala priliku pogledati.

Stranice