Beka Adamašvili - U ovom romanu svi umiru

Beka Adamašvili - U ovom romanu svi umiru

Mladi gruzijski pisac Beka Adamašvili u svom djelu U ovom romanu svi umiru obuhvaća nekoliko različitih žanrova i književnih stilova. Memento Mori jednog se dana budi shvaćajući da je samo književni lik i da će svi likovi romana kojemu pripada uskoro umrijeti. Pokušavajući spasiti sebe i druge likove od autorove namjere, on ih okuplja i prebacuje iz jednog žanra u drugi, iz jednog djela u drugo.

John Banville - Snijeg

John Banville - Snijeg

John Banville irski je književnik i novinar, rođen 1945. U njegovim djelima, pretežno romanima, vidljiv je utjecaj Jamesa, Nabokova i Becketta, a dominiraju teme gubitka, opsesije i rušilačke ljubavi. Slovi kao jedan od većih stilista engleskog jezika. Za roman More, koji kritičari smatraju vrhuncem proznog lirizma, 2005. godine dobio je Bookerovu nagradu. Pisao je i kriminalističke romane pod pseudonimom Benjamin Black. Prvi krimić koji potpisuje svojim imenom jest Snijeg. Kod nas ga je objavila izdavačka kuća Vuković & Runjić 2022.

Ninni Holmquist - Ustanova

Ninni Holmquist - Ustanova

Švedska autorica Ninni Holmquist opisuje distopijsko društvo u kojem su samci određene životne dobi (žene starije od pedeset i muškarci stariji od šezdeset godina), bez djece i posla u „isplativim“ granama industrije, proglašeni „nepotrebnima“ i poslani u zajednice „nepotrebnih“ – takozvane Ustanove. U ovim naizgled idiličnim centrima stanovnici žive luksuzno (od prehrane do masaže i saune), ali postupno moraju donirati „potrebnima“ svoje organe, jedan po jedan, dok na kraju ne dođu do posljednje, životne donacije.

Karl Ove Knausgaard - Ljeto

Karl Ove Knausgaard - Ljeto

Ljeto je posljednji dio autobiografske tetralogije Enciklopedija godišnjih doba. Cijela serija specifično je strukturirana od mješavine dnevničkih zapisa i nečega što se može opisati kao enciklopedijski unos. Pojmovi koje autor slaže osobnog su odabira i njihova je posebnost u tome da ne ostaju samo na činjeničnoj i definicijskoj razini, nego postaju magija. Naizgled su to banalne stvari, poput leda, šišmiša, cinizma, ljetne kiše, komarca, sladoleda, galeba, bicikla, mačke, soli. No autor nikad ne piše banalno.

Jane Graham - Pismo mlađem sebi

naslovnica

The Big Issue dio je veće poslovne grupe koja u Ujedinjenom Kraljevstvu radi na osnaživanju društva hvatajući se ukoštac s problemima siromaštva i nejednakih prilika. Njihovo djelovanje obuhvaća razne medijske alate i formate, pa je tako nastala i ova knjiga koju preporučujemo: Pismo mlađem sebi, u prijevodu Maje Klarić.

Stranice