Škraping 2017.

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.
Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka, dok će se sljedeća utrka održati u subotu 04. ožujka 2017. godine pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu.

Utrka je podijeljena u tri kategorije:
Marathon (Ultra) – za iskusne sportaše od cca 45 km
Challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od cca 25 km
Active(Đir) – za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda na Kornatski arhipelag od cca 12 km.

            Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja u pretsezoni na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu. Na narednom dvanaestom Škrapingu očekujemo veći odaziv te dolazak oko 1.500 natjecatelja.

            Na sreću svih ljubitelja, zdravog života pripreme su u tijeku. Manifestaciju Škraping pratit će niz zanimljivih događanja kroz Škraping tjedan od različitih predavanja, radionica, ekoloških akcija čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana do dječjeg „Škrapića“ koji se održava dan nakon utrke.

            U sklopu manifestacije Škraping održat će se sad već tradicionalan Sajam otočnih proizvoda na kojem se očekuje nastup oko 40 otočnih izlagača sa gotovo svih jadranskih otoka a čiji su proizvodi nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP). Treba istaknuti da je Škraping nositelj oznake „HOP“ kao nematerijalan proizvod.

            Utrka je i humanitarnog karaktera te će ove godine dio sredstava biti doniran  Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.

Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Lokacija: 
MMD
Datum: 
Utorak, Siječanj 31, 2017 - 19:00 to 20:30