Na festivalu Maker Faire Zagreb koji je održan u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu predstavljen je STEM program Američkog kutka Gradske knjižnice Zadar „GENERATOR: radionice na struju“ (Makeblock Ultimate Robot, laserski rezač i graver, glazbeni robotski set i robotski set za crtanje). Festival je međunarodnog karaktera i sudjelovalo 63 izlagača (Hrvatska, Italija, Slovenija, Srbija, Austrija...) a prema procjenama organizatora u dva dana posjetilo ga je oko 15.000 posjetitelja. 

Maker Faire je  festival inovativnosti, kreativnosti i tehnologije i održava se diljem svijeta:  Brazil, Amerika, Meksiko, Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Češka, Hrvatska, Austrija, Kuvajt, Arapski Emirati, Indija, Tajland, Australija, Južna Koreja, Novi Zeland. Ideja o organizaciji Maker Faire u Hrvatskoj zaživjela je 2015. godine u Zagrebu a 2016. održan je Mini Maker Faire u Osijeku.

Maker Fare Amerikanci zovu „The Greatest Show (& Tell) on Earth“, što znači da je Maker Faire izložba izumitelja, zabavni sajam i istovremeno nešto posve novo. To je obiteljski festival inovacija, kreativnosti i tehnologije.  Razni izlagači se okupljaju kako bi predstavili svoje projekte široj javnosti (proizvođači, nekonvencionalni mislioci, kreativni pojedinci, tehnološki stručnjaci, razne inicijative, ustanove, udruge itd.) Cilj je razmjena iskustava, daljnje učenje, posredovanje znanja, inovativnost, eksperiment.  Za neke izlagače koji sudjeluju u programu Maker Faire je bio početak uspješnog start-upa. Posebna tema je obrazovanje. Djeci i studentima na kreativan i razigran način pruža se razumijevanje znanosti, tehnologije, novih materijala i alata.

Vidi više:

http://www.gkzd.hr/content/maker-faire-zagreb-2019
https://zagreb.makerfaire.com/
https://zagreb.makerfaire.com/all-makers/

 Presentation of STEM robotics program GENERATOR (laser engraver and cutter, robot drawing set and music robot) at the Maker Faire Zagreb (Nikola Tesla Technical Museum).

Kategorija događanja: