Radnja ove intrigantne proze odvija se u Pjongjangu 90-ih godina 20. st., za vrijeme diktatorskog režima Kim Il Sunga, obilježenog jezivom neimaštinom zbog izolacije Sjeverne Koreje, uzrokovane napetošću sa SAD-om.
Privredno ionako nerazvijena zemlja suočava se s epidemijom gladi, a stanovnici gradova prehranjuju se kašom od unutarnje kore drveća. Krađa kukuruzne krupice koju je počinio student Jin, paradoksalno, jer oteo ju je od policajaca koji su u raciji opljačkali i njegovu obitelj, postaje najgori čin izdaje države.
Okosnica je romana Jinova ljubavna priča sa studenticom iz dobrostojeće obitelji, protkana idolopoklonstvom mladih prema obožavanom vođi te neupitnom ljubavi i odanosti spram domovine. Splet tragičnih okolnosti dovodi do bolnog otrežnjenja i izbjeglištva s degradirajućim posljedicama.
Autorica je vjerodostojno ocrtala mentalitet stanovnika totalitarne države i sveprožimajuće pipke perfidnog sustava koji zadiru u sve sfere života: od školstva u kojem je gradivo samo paravan za isticanje „mudrosti i sposobnosti“ vođe, međuljudskih odnosa u kojima se prijavljuju susjedi zbog mirisa kuhane krupice do stava spram „nestalih“ pojedinaca o kojima se nitko ne usudi ni raspitivati.. Druga strane medalje – izbjeglički život u Kini – jednako je potresno oslikan.
Ovaj ljubavni i društveni roman nošen je težnjom za humanošću i slobodom kao glavnim pokretačkim obilježjem i s moralnom dilemom snažno utkanom u karakter protagonista.
Koliko god mi slutili zastrašujuće uvjete života pod represivnim aparatom, ovaj krvavi rez po tkivu korejskog društva vrlo je dubok i precizan te istovremeno bolan.
Autorica je potomak sjevernokorejskih emigranata te je iz prve ruke upućena u prilike u zemlji podrijetla.
Prevela M. Čanić Kukilo.

Naslovnica
Priredio/la: