Svoj san za volontiranjem u Africi Jelena Kastaneti ostvarila je 2022. godine. Svjesna da nije dovoljno dobar fotograf da dokumentira viđeno, svoj san podijelila je s fotografom Domagojem Karačićem. U proljeće 2022. otputovali su u Tanzaniju u kojoj su podučavali u jednoj školi koja je ujedno i sirotište. Tako je nastala knjiga Snovi iz Afrike, izvrsni amalgam slike i teksta. I slika i tekst jednakom snagom pripovijedaju o životu djece u Africi. U kratkim emotivnim crticama Jelena Kastaneti opisuje svoje razgovore s djecom dok ih Domagoj Karačić jednakom snagom bilježi objektivom. Razgovori o omiljenoj boji, najdražoj osobi, o tome što žele biti kad odrastu… govore o njihovim snovima, ispričane priče govore o njihovim životima. I sve je tu, snovi, radost, siromaštvo i tuga. Emocija je sveprisutna. Dopustite da i vas dotakne.

„'Koja ti je boja omiljena?' / 'Narančasta.' / 'A zašto?' / Pokazuje na stari, drveni stol i jednu bojicu na njemu… / 'Zato što tu imam.'“

„'Što bi rekla da te cijeli svijet može čuti?' / 'Da se malo manje svađaju, a malo više grle.'“

Autori su se odrekli zarade od knjige. Čitav prihod od prodaje namijenjen je izgradnji i opremanju nove knjižnice u Tanzaniji, a nakon toga, ako dostaje, i školovanju djece.

Priredila: Vesna Rančić (30. listopada 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: