Roman Pikule crvene boje priča je o odrastanju neimenovanog dječaka u neimenovanoj zemlji, smještenoj iza željezne zavjese, šezdesetih godina prošloga stoljeća.

U malenu kuću neprestano su svraćali muškarci. Imali su brkove i šešir i mami su postavljali neobična pitanja, poneka na jeziku koje je dijete s njom dijelilo, katkada na jeziku kojim su govorili svi drugi. Kada bi otišli, mamine su ruke bile hladne, a njezine priče za laku noć vrlo kratke.

Priča o hladnoratovskom razdoblju ispričana je iz perspektive djeteta. Protagonist romana dječak je kojega odvajaju od majke i dodjeljuju nepoznatoj obitelji, zlostavljaju u školi i slično, pri čemu upoznaje mračnu stranu režima koji se okomio na njegovu obitelj. Svojom djetinjom nevinošću on te ružne situacije pretvara u bajkovite prilike. Tako stvarne događaje pretvara u priče, aktere tih događaja u likove iz priča, a opasnosti pretvara u avanturu. Roman vrlo iskreno i vješto, u pomalo beninjijevskoj formi, dočarava apsurde, ovoga puta nekoga drugoga, totalitarizma. Možda bi ovaj roman mogao zainteresirati naše čitatelje i stoga što je njegov autor, švicarski književnik Karl Ruhmann, rođen u Jugoslaviji u kojoj je u djetinjstvu i živio, pa nam radnja romana, iako fiktivna, djeluje bliskom.

Pripremila: Nada Radman (06. prosinca 2021.)

Naslovnica
Priredio/la: