Maja Žebčević Matić - Muzej u loncu

Jesu li vam poznati gojtani? A ćupteti, saganlija, damen kapric ili lokše? Ako nisu, uputite se na gastronomsko putovanje zavičajnim muzejima Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u potrazi za regionalnom autentičnom tradicijskom kuhinjom – a vodiči će vam biti Gradski muzej Požega i njegova viša kustosica Maja Žebčević Matić. Kolegica Maja nije samo entuzijastična etnologinja, već i vrsna autorica tekstova koja – na običnom čitatelju pristupačan način – pojašnjava povijest kuhinje, ali i kulturne povijesti lokalnih zajednica od Pakraca i Požege preko Našica i Osijeka do Vukovara i Iloka. Svaki grad kao središte zajednice predstavljaju njegov muzej, djelatnici i domaći kazivači u ulozi kuhara koji na licu mjesta pripremaju lokalni recept iz drugog dijela knjige. Njezin su neizostavan dio i stare fotografije stvarnih Slavonaca u rasponu od početka 20. st do otprilike 1970-ih godina, kod kojih se ipak mora primijetiti i prikriveni lokalpatriotizam autorice: većina fotografija vezana je uz širu požeštinu.

Dok se na sadašnjem knjižarskom tržištu često pojavljuju generički naslovi koji u sebi sadrže izraze poput „tradicionalna“ ili „domaća kuhinja“, kao i individualni profili raznoraznih chefova koji u potrazi za originalnošću sve češće posežu za regionalnim kulinarskim značajkama, ova posve izuzetna kuharica teži za prikazivanjem autentične kuhinje tzv. malog čovjeka Slavonije i Baranje s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Muzej u loncu ruši stereotipe o razuzdanoj, raskošnoj i rastrošnoj kuhinji obijesne Slavonije. Stvarni recepti svjedoci su jednostavne, štedljive, pa i asketske kuhinje u kojoj se ništa nije bacalo, kuhinje koja svojom skromnošću ne zaostaje mnogo za onom dalmatinskog težaka. Ima ovdje mjesta i za bogatu seosku staroversku tortu, divljeg zeca iz sofisticirane kuhinje našičkih grofova Pejačević ili pester šnite građanskih židovskih obitelji. No, većina recepata govori o teškom i siromašnom životu slavonskog seljaka koji je ipak težio za ukusnom kuhinjom. Osim općepoznatih kulinarskih commonplacea poput granadir marša, mnogi predstavljeni recepti davno su zaboravljeni i u kuhinji današnjeg Slavonca. A ono što je zaboravljeno postaje egzotično te kao takvo idealno za razmažena i  zasićena nepca koja su uvijek u potrazi za novim. Muzej u loncu opetovano govori o jačanju turističke promidžbe ovog dijela Hrvatske upravo autentičnom gastronomskom ponudom – a nju ne čine samo čobanac, fiš-paprikaš te kulen i njegova seka! Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si: slojevitost i šarolikost slavonske kuhinje razbija predrasude o Slavoniji i Baranji kao nezanimljivoj regiji u kojoj je najveće brdo bundeva. Štoviše, to je nepoznat, čaroban kutak Hrvatske ispred kojeg se tek nalazi budućnost, a u međuvremenu otkrivajte njegove čari isprobavanjem pristupačnih recepata iz Muzeja u loncu!

 

Priredila: Helena Novak Penga (23. siječnja 2019.)