Jedan od najznačajnijih suvremenih švicarskih pisaca Peter Stamm u romanu Nježna ravnodušnost svijeta pripovijeda o tankoj granici između fikcije i zbilje, odnosno književnosti i života, a glavna je okosnica ljubav i njezina relativnost.

Priča počinje na štokholmskom groblju Skogskyrkogården, na kojem sredovječni pisac Christoph poziva mladu glumicu Lenu. Premda joj je cedulju poslao neznanac, i to bez ikakvog obrazloženja, naznačujući tek mjesto i vrijeme susreta, ona se vođena znatiželjom odaziva. Tako nam likovi odmah na početku obećavaju priču. Mlada i nestabilna glumica u ostarjelom piscu izaziva emocionalni kaos jer misli da u njoj prepoznaje bivšu ljubavnicu.

U nastavku priče pratimo Magdalenu i Christopha u sadašnjosti te Lenu i Chrisa u prošlosti. Stamm izlazi iz okvira realističke književnosti i traži izlaz u fantastičnome, ponekad se perspektive mijenjaju – Magdalena postaje Lena, a Christoph Chris. Christoph se pita je li moguće „živjeti istim životom“ kao prije 15 ili 20 godina.

Stammove su rečenice u ovome melankoličnom romanu jasne i tople, a priča teče besprijekornim tempom. Na hrvatskom jeziku roman možete pročitati u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković.

Priredila: Vesna Karuza (13. studenoga 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: