kategorija: 
Lokacija: 
Dječji odjel
datum/vrijeme: 
Utorak, Travanj 2, 2013 - 16:15 to 16:30

Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar predstavit će Kampanju za promicanje čitanja djeci od rođenja - "Čitaj mi!" u sklopu tradicionalne radionice čitanja priče djeci od 3 do 7 godina utorkom u 16 sati. Pozivamo roditelje da dovedu svoju djecu i pridruže nam se!

Naime, u Europskoj godini čitanja naglas, hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti. Početak kampanje obilježit će se u utorak, 02. travnja, povodom Međunarodnog dana dječje knjige i to u nekoliko gradova diljem Hrvatske.

U sklopu kampanje "Čitaj mi!" bit će pokrenuta internetska stranica www.citajmi.info, posvećena roditeljima i svima koji su svjesni važnosti čitanja djeci od rođenja. Sadržavat će informacije o tome zašto je važno djeci čitati naglas, kako im i kada čitati, što je kvalitetna slikovnica i kako se ona mijenja s djetetovim odrastanjem. Pojedini će nakladnici u travnju sniziti cijene slikovnica za najmlađu djecu kako bi roditelji u ovo vrijeme krize mogli kupiti slikovnicu. Kampanju će podržati i Prvi program Hrvatskoga radija svojom emisijom "Priča za laku noć" koja će sadržajem i trajanjem biti prilagođena najmlađoj djeci.

Kampanja "Čitaj mi!" organizira se povodom Europske godine glasnog čitanja, koju je proglasila Europska organizacija za promicanje čitanja EU READ, ističući važnost čitanja naglas u razvijanju čitalačkih navika i vještina među djecom.

Kampanju zajedno organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.