Evo nešto za lakše ophođenje s raznim ravnozemljašima i ostalim ljubiteljima jednostavnih i potpuno pogrešnih objašnjenja svijeta oko nas: Čarolija stvarnosti Richarda Dawkinsa zanimljiv je i pristupačan uvod u znanost za mlade odrasle osobe i znatiželjne čitatelje svih dobnih skupina. Živopisnim pripovijedanjem i prekrasnim ilustracijama, Dawkins istražuje niz znanstvenih tema, od velikog praska i evolucije do potresa i vremena.

Ono što ovu knjigu izdvaja jest način na koji izaziva čitatelje da se zapitaju o uobičajenim mitovima i zabludama o prirodnom svijetu. Dawkins naglašava važnost razmišljanja temeljenog na dokazima i potiče čitatelje da upotrebljavaju znanstveno razmišljanje kako bi razumjeli svijet oko sebe. Također uključuje zanimljive rasprave o odnosu između znanosti i religije čineći ovu knjigu izvrsnim izvorom za one koji žele istražiti susret tih dviju disciplina.

Čarolija stvarnosti nije samo informativna već i zabavna. Dawkinsovo je pisanje zanimljivo i pristupačno, a ilustracije Davea McKeana impresivne su. Knjiga je organizirana u poglavlja, a svako je usredotočeno na drugu znanstvenu temu, što olakšava čitateljima zavirivanje i istraživanje po želji. Također je odličan izvor za edukatore koji žele podučavati znanost na zanimljiv i interaktivan način.

Čarolija stvarnosti obvezno je štivo za sve zainteresirane za znanost ili znatiželjne o prirodnom svijetu. Dawkins ima dar učiniti kompleksne znanstvene koncepte pristupačnima čitateljima svih dobnih skupina, a ova knjiga nije iznimka.

Priredio: Mladen Masar (27. ožujka 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: