Skrojene budućnosti

kategorija:

Organizator: 
Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Studeni 22, 2018 - 10:00 to 13:00

Participativno kulturno-umjetnički projekt „Skrojene budućnosti?“ uključuje multimedijalnu izložbu, participativni program (radionice) i Internetsku stranicu (web projekta). Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica, izgubili/e posao. Kroz 5 tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja“- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja. Navedene teme će na izložbi biti predstavljene kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama. Radionice će se provoditi u periodu od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019.,također će se provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

 

 

   Od ponedjeljka 19. studenog do petka 23. studenog participativni program – radionice održat će se u Zadru. Dosad su radionice održane u Splitu i Sinju. Cilj radionica u Zadru  jest da se kroz uzajamni, dvosmjerni proces umjetnika i sudionika starijih od 55 godina napravi zvučni umjetnički rad koji tematizira radne procese i radne okolnosti u tvornicama tekstila u Zadru.

Radionice u Zadru vodit će umjetnik Tin Dožić.  Radionice će se odvijati u Gradskoj knjižnici u Zadru od 19. do 23. studenog 2018. Prvo okupljanje je u ponedjeljak 19. studenog 2018. u 17 sati ispred Gradske knjižnice Zadar.

 

Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina.

 

Kontakt osoba: Julija Gracin, kustosica

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na e-mail: julija.gracin@tmnt.hr, mobitel: 091 88 14 957

 

O radionici u Zadru:

Cilj radionice je razmjena znanja između umjetnika/voditelja radionice i sudionika. Sudionici iznose svoje iskustvo rada u tvornicama Bagat i Boris Kidrič, a umjetnik Tin Dožić  svoje iskustvo rada sa zvukom. Suradnja će rezultirati zajedničkim umjetničkim radom kroz vježbe slušanja, snimanja i montaže zvuka na temu zadarskih tvornica tekstilne industrije.

 

Raspored radionica po danima:

Dan 1 (19.11.2018.)

Uvodno o projektu i o umjetnosti zvuka. Iznošenje ciljeva radionice: sudionici iznose svoje iskustvo rada u tvornici, voditelj svoje iskustvo rada sa zvukom. Kratka prezentacija zvučnog umjetničkog rada voditelja radionice. Razgovor o sličnostima i razlikama između glazbe i umjetnosti zvuka. Vježbe slušanja: aktivno-pasivno, fokusirano-raspršeno. Definiranje, kroz razgovor, problematike, tema i potencijalnih sadržaja kolektivnog rada.

 

Dan 2 (20.11.2018.)

Upoznavanje s alatima za stvaranje zvučnog umjetničkog rada. Pojašnjavanje mikrofona i njihove važnosti za određivanje kvalitete zvuka koju želimo dobiti. Vježbe slušanja: Pauline Oliveros – EarPiece; R. Murray Schaffer – vježbe s popisivanjem zvukova; Razvoj zvučne imaginacije: sudionici/e opisuju zvukove raznih prostora, opisuju zvukove tvornice i tekstilne industrije. Razmišljamo o tome kako se zvučna slika prostora (Zadra) promijenila u zadnjih nekoliko desetljeća.

 

Dan 3 (21.11.2018.)

Posjet DAZD-u (Državnom Arhivu u Zadru) i razgovor uz slike iz arhivske građe tvornica Bagat i Boris Kidrič. Razgovori o radu u tvornici i o radnim procesima kojima se radilo u tvornicama Bagat i Boris Kidrič.

 

Dan 4 (22.11.2018.)

Sudionici vježbaju snimanje zvuka. Samostalno ili grupno snimaju kratke zvučne zapise, komentira se snimljeni zvuk, razmatra se kako ga se može poboljšati i kako se može skladati s tim zvukom.

 

Dan 5 (23.11.2018.)

Završni razgovor o radu i refleksije na radionicu. Sudionici i sudionice su uključeni u izbor materijala za konačni rad koji će biti prezentiran na izložbi.

 

Voditelj radionice Tin Dožić

Završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj praksi polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijom i eksperimentalnom glazbom. Izlagao i nastupao u raznim programima u Hrvatskoj (Izlog suvremenog zvuka, Muzej suvremene umjetnosti, Soundart inkubator) i inozemstvu (London Cass fakultet, Deviceart Prag). Kroz studij psihologije stekao iskustvo rada s osobama raznih društvenih i dobnih skupina. Na studiju Novih medija stekao iskustva u umjetničkom području društvene prakse. Od 2016. godine voditelj radionica (suradnja s ALU, suradnja s Udrugom Restart).

 

Impresum projekta:

nositelj projekta: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

partner: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

autorice projekta: JULIJA GRACIN, KOSJENKA LASZLO KLEMAR

voditeljica projekta: KOSJENKA LASZLO KLEMAR

producentica izložbenog programa, kustosica: JULIJA GRACIN

odnosi s javnošću: MARIJO ZRNA

dizajn: DAMIR PRIZMIĆ

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.