Svježa voda za cvijeće prekrasna je i dirljiva priča francuske spisateljice Valérie Perrin o Violette Toussaint – čuvarici groblja u malom gradiću u Burgundiji. Violette dane provodi u svom vrtu njegujući razno bilje i cvijeće te održavajući grobove. Ispod crnog mantila koji uvijek nosi nalazi se mnoštvo boja jer, kako ona zna reći, „ispod zime skriva ljeto“, a vrata njezina doma uvijek su otvorena za sve one kojima je potrebna utjeha i šalica čaja. Život joj od rođenja nije naklonjen, odrasla je kao siroče u udomiteljskim obiteljima i jako mlada udala se za Phillippa Toussainta. Usprkos svim životnim nedaćama, mir pronalazi na groblju uz nekoliko prijatelja s kojima dijeli svoju svakodnevicu. Sve se naglo promijeni kad joj na vrata pokuca detektiv Julien koji dolazi kako bi položio pepeo svoje majke na grob poznatog odvjetnika Gabriela Prudenta.

Snažan lik žene koja je uza sve teške okolnosti postala hrabra, optimistična, kreativna i empatična osoba motivirajući je i vrijedan divljenja.

Svježa voda za cvijeće drugi je roman francuske spisateljice Valérie Perrin, za koji je osvojila nagrade Prix Maison de la Presse (2018.) i Prix des lecteurs du Livre de Poche (2019.). Preveden je na više od trideset jezika, a u pripremi je i televizijska miniserija. Hrvatski prijevod potpisuje Maja Ručević.

Priredila - Tina Šopić (7. prosinca 2022.)

Naslovnica
Priredio/la: