Roman Ova blaga zemlja pripovijeda priču o četvero siročadi koji u doba američke velike depresije sami putuju rijekom Mississippi tražeći odgovore, pripadanje, ljubav i dom.

Tridesetih godina 20. stoljeća, usred Velike ekonomske krize, više od 25 000 obitelji lutalo je Amerikom, a otprilike 250 000 tinejdžera napustilo je svoje domove i samostalno putovalo zemljom. Razdoblje velikog očaja američkog naroda izvlačilo je iz ljudi i najbolje i najgore, a ovo je priča o jednom takvom lutanju, o susretima s tuđim pričama i spoznaji samog sebe dok životne okolnosti podučavaju čovjeka o izdaji, depresiji, siromaštvu, borbi, ali i prijateljstvu, odanosti, hrabrosti i snazi.

Nakon boravka u Indijanskoj strukovnoj školi, okrutnom mjestu na kojem su djeca upoznala samo zanemarivanje, nepravdu i nedostatak ljubavi i skrbi, dvanaestogodišnji dječak Odie bježi s bratom Albertom, nijemim prijateljem Indijancem Mosesom i djevojčicom Emmom u očajničkoj potrazi za domom i tako željenim pripadanjem. Putom susreću raznorazne druge lutalice, farmere, vjerske skupine, Indijance i spoznaju da život nije nimalo jednostavan ni za koga od njih i da je svatko na svom putu izgubio štošta vrijedno. Mučena pitanjima o postojanosti Boga koji im naizgled uzima sve do čega im je stalo i očajna u potrazi za domom, ova djeca na svojoj odiseji otkrivaju istine o sebi, stvaraju snažnu povezanost i shvaćaju da dom nije nužno mjesto.

Hrvatski je prijevod djelo Marte Kovač, a roman je izdan u nakladi Vorto Palabre.

Priredila: Tina Mihić (6. ožujka 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: