kategorija: 
Organizator: 
Sveučilište u Zadru, Odjel za sociologiju
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Veljača 9, 2023 - 18:00 to 19:30

U goste stiže doc. dr. sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, kao i naše kolege, doc. dr. sc. Dražen Cepić i doc. dr. sc. Ivan Puzek, sa zadarskog Odjela za sociologiju. Kolege će nam predstaviti rezultate projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“, koji se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost.

Premda je ribarstvo do sada u hrvatskoj znanosti i visokom školstvu većinom istraživano u kontekstu morske biologije, agronomije i drugih prirodnih i tehničkih znanosti, kroz projekt se ono uspostavlja kao predmet sociološkog istraživanja. Cilj je projekta nadopuniti područje znanja o ribarstvu u Hrvatskoj kroz istraživanje samih ribara, njihovih vrijednosti, želja, načina života, motivacije, društvenih odnosa i drugih tradicionalno socioloških tema.

Predavanje će se fokusirati na tri aspekta koja predstavljaju izvor kriza i problema, kako u hrvatskom tako i u globalnom ribarstvu: radne uvjete (prihodi, zadovoljstvo poslom, zdravlje), dimenziju neformalnosti (ilegalne prakse, stavovi prema mjerama) te moduse udruživanja ribara (participacija, komunikacijski obrasci, povjerenje).

Program se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i rasprava – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar te uz financijsku podršku Hrvatskog sociološkog društva i Sveučilišta u Zadru. Radujemo se vašem dolasku, a prijenos događanja možete pratiti i uživo putem naše Facebook stranice – Javna sociologija Zadar.