kategorija: 
Organizator: 
Udruga Celivita
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Subota, Travanj 1, 2023 - 10:30 to 12:30

Udruga Celivita – Život s celijakijom osnovana je 2014. g. s ciljem povećanja sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te s ciljem poboljšanja kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji. Sjedište udruge je u Zagrebu, a od prosinca 2016. g.  djelujemo u Osijeku putem naše podružnice. Udruga djeluje na nacionalnom nivou.

Između ostalih aktivnosti, Udruga provodi projekt  „Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakijom“, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Partner na projektu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Projektom želimo unaprijediti kvalitetu života i očuvanje zdravlja oboljelih od celijakije – odraslih i djece provedbom tri kampanje jedna od kojih je „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“ Kampanja se provoditi u tri županije: Osječko-baranjskoj, Zadarskoj i Zagrebačkoj županiji.

Predavanje „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“ kao dio istoimene kampanje projekta je namijenjeno osobama na prehrani bez glutena, posebice oboljelima. Svrha predavanja je osvijestiti važnost cjelovite brige za fizičko i mentalno zdravlje, što podrazumijeva i redovitu fizičku aktivnost. Ovim interaktivnim predavanjem se oboljelima od celijakije i članovima njihovih obitelji pruža pregršt korisnih informacija o utjecaju bolesti na fizičko stanje organizma, značaju redovite tjelovježbe te vrstama i intenzitetu vježbi koje bi oboljeli trebali prakticirati.

Razvoj i rezultate našeg projekta možete pogledati na našoj web stranici https://niutragovima.hr/, a više o djelovanju udruge CeliVita-Život s celijakijom na https://celivita.hr/.
 

Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih

program: 

  • "Pozdrav i dobrodošli!" (Amalija Jurjević Delišimunović)
  • Predstavljanje projekta „Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakijom“ (Vesna Bradamante)
  • Predavanje "Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“ (Sandro Venier, mag.cin. et bacc.physioth.)
  • Kako i gdje doći do ispravnih i relevantnih informacija o celijakiji? (Ida Čarnohorski)
  • Pitanja i odgovori