Kada više ne razumijemo svijet transžanrovsko je djelo o četvero genijalnih znanstvenika 20. stoljeća. Napisano kao kombinacija biografije, eseja i romana, djelo prikazuje Fritza Habera, Wernera Heisenberga, Alexandera Grothendiecka i Erwina Schrödingera u trenutcima u kojima su ili doživjeli nevjerojatne trenutke lucidnosti kojima su oblikovali današnji svijet ili, pak, doživjeli teške mentalne krize koje su ih gurnule na rub ludila ili čak preko njega. Ova je knjiga istovremeno priča o povijesti našeg svijeta i o nevjerojatnoj snazi ljudskog mozga i moći koju on ima nad našim tijelom.

Možda je najjednostavnije prikazati primjer Fritza Habera, genijalnog kemičara koji se smatra ocem kemijskog ratovanja. Njegovi plinovi pobili su nebrojene vojnike na poljima Prvoga svjetskog rata, a plinovi nastali na temeljima njegova rada krivi su za smrt milijune Židova u holokaustu. Ironično, i on sâm bio je Židov. Nastavio je usavršavati svoje formule i nakon što je vidio užas koji to uzrokuje. Istovremeno, zahvaljujući njegovim otkrićima na dušičnim gnojivima, ljudska populacija doživjela je porast i danas doslovno polovica svijeta ovisi o hrani koju imamo zahvaljujući njemu. Zapravo je on daleko najzaslužnija osoba za naše današnje postojanje i zato se smatra najvažnijim znanstvenikom u ljudskoj povijesti. Međutim, vjerojatno upravo zbog otkrića mogućnosti kemijskog ratovanja, znanstvenici poput Tesle ili Einsteina puno češće pune novinske stupce i uzimaju sve hvalospjeve.

Kada više ne razumijemo svijet fascinantna je knjiga tečnog stila i intrigantnog sadržaja zbog koje ćete pomisliti da sva ona fizika, kemija i matematika koju niste voljeli u školi možda ipak nije toliko loša.

Priredio: Ante Kolanović  (6. veljače 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: