Mentori za čitanje
Program Mentori za čitanje pokrenut je 2015. godine kako bi se pokušalo pomoći djeci s manjim teškoćama pri čitanju. Čitanje je vrlo kompleksna vještina koja se polako usvaja od najranije dobi i kao svaku vještinu djeca ju svladavaju drugačijim tempom i u drugoj dobi. Smatra se da bi na kraju trećeg razreda čitanje trebalo biti automatizirano i tečno, dakle djeca s navršenih 10 godina ne bi više trebala zapinjati u čitanju.
 
Program je pokrenut na inicijativu Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom - Podružnica Zadar, Društvom psihologa Zadar, Odjelom za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru čiji studenti volontiraju u projektu te OŠ Petar Preradović i OŠ Kruno Krstić čiji su učenici korisnici projekta.
 
Volonteri-mentori obavezni su sudjelovati na edukativnoj radionici tijekom koje dobiju konkretne upute i primjere za individualan rad s djetetom. Edukaciju su na temelju vlastitog iskustva osmislile stručne suradnice programa: logopedinja Tajana Cvjetković,  psihologinja Lea Jelušić i učiteljica Maja Silović. 
 
Prijave djece primaju se tijekom listopada isključivo u dogovoru s učiteljicama navedenih škola. 
Program završava početkom lipnja zajedničkim druženjem djece, volontera i roditelja te podjelom diploma polaznicima i zahvalnica volonterima.