Milan Trenc svestrani je umjetnik, autor stripova, filmski redatelj, novelist, ilustrator… Prema njegovoj slikovnici koju je izdao početkom devedesetih nastao je poznati holivudski film Noć u muzeju, s Benom Stillerom u glavnoj ulozi.

Chandra u potrazi za istinom zbirka je kratkih priča, no tu knjigu zapravo možemo promatrati kao roman jer u njoj pratimo indijskog gurua Chandru na njegovoj turneji po SAD-u. Ovo je prije svega jedna nevjerojatno vedra i vesela knjiga koja rasterećuje, napisana tako lakim stilom da se čita bez ikakvog napora, usput nam stavljajući osmijeh na lice, a da nismo ni svjesni. Chandra objašnjava svojem vozaču i tjelesnom čuvaru Nikiju tajne života, postojanja, svemira, Boga, svega što nas okružuje. Usput i on otkriva neki sasvim novi svijet, drukčiji od onoga na koji je navikao. Prvi odlazak u trgovački centar na njega je ostavio dubok dojam, kao i prvo gledanje televizije, odnosno dokumentarnih programa o životinjskom svijetu. Nikako mu nije bilo jasno kako je moguće da je priroda toliko nasilna, da morski psi i kitovi tako krvoločno ubijaju i hrane se malim slatkim fokama, snježnobijeloga mekanog krzna, velikih nedužnih očiju. Kako to može biti prirodni proces? Pada u depresiju i cijela je turneja odjednom upitna. U tim trenutcima ne možemo se ne smijati dok se Niki čudi gdje je ovaj dosad živio i kako netko takav može ikomu išta govoriti o istini i životu. Međutim, Chandra brzo hvata konce svega, pije bezalkoholno pivo i svijet opet ima smisla.

Ovo je tako vesela, opuštajuća knjiga da ćete se nakon čitanja osjećati poletnije, lakše, kao da ste pojeli lubenicu u hladovini borova na nekoj osamljenoj plaži.

Priredio: Ante Kolanović (26. rujna 2022.)

Naslovnica
Priredio/la: