StefanZweig austrijski je pisac, u svoje vrijeme jedan od najpoznatijih i najpopularnijih književnika na svijetu. Kao uvjereni pacifist i humanist, teško je podnosio strahote Drugoga svjetskog rata te, ne mogavši podnijeti surovu realnost, oduzeo sâm sebi život 1942. godine. Njegova djela uvijek imaju jaku psihološku pozadinu likova, stoga ni Novela o šahu (ili Šahovska novela, ovisno o prijevodu na kojega naiđete) nije iznimka. Mirko Čentović priprosti je pastir s Balkana, izrazito skromnih intelektualnih kapaciteta. No kad jednom slučajno naiđe na šah, otkrije nevjerojatan talent za hladno logičko rasuđivanje kakvo je potrebno za tu igru. Pobjeđuje redom sve najveće šahovske velemajstore. Kako je moguće da netko, inače mentalno toliko ograničen, bude toliko dobar u igri koja zahtijeva možda i najviše intelekta od svih igara?

druge je strane doktor B., čovjek kojega je Gestapo zatvorio i mučio na najgori mogući način i koji je jedva sačuvao zdrav razum, upravo zahvaljujući malom priručniku za šah koji mu je slučajno dospio u ruke. Tko će pobijediti u partiji šaha između njih dvojice?

Novela o šahu u vrlo je kratkom vremenu dosegnula kultni status, pa je čak dva puta ekranizirana, a po njoj su napravljeni i opera i balet. Zweig se na vrlo pronicljiv način koristi šahom kako bi pokazao koliko malo znamo o vlastitom mozgu i općenito načinima razmišljanja. Ako tražite kratku knjigu koja će vas vrlo brzo uvući u radnju, onda je teško naći nešto bolje od Novele o šahu.

Priredio: Ante Kolanović (23. svibnja 2022.)

Naslovnica
Priredio/la: