Organizator: 
autorica
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Srijeda, Studeni 2, 2022 - 18:00 to 19:30

Autorica Maja Hofman predstavit će knjigu: "Upoznajmo krajobraznu arhitekturu, priručnik i vježbalica za djecu i znatiželjne odrasle."

Prvi priručnik za djecu o krajobraznoj arhitekturi u Hrvatskoj, Europi, a vjerojatno i u svijetu. Ideja o njemu proizašla je iz autoričine spoznaje da u Hrvatskoj postoji znatan nedostatak literature o krajobraznoj arhitekturi te da mnogi u Hrvatskoj još uvijek nemaju jasnu sliku o tome što je točno krajobrazna arhitektura. Osim toga, obrazovanje prije razine fakulteta ne uključuje teme o prostoru i okolišu, planiranju, urbanizmu, arhitekturi i krajobraznoj arhitekturi, čak niti u smislu dopunskih aktivnosti, radionica, edukacija i slično. Posljedično, djeca nisu potaknuta razvijati svijest o prostoru, kako unutarnjem, tako i vanjskom, razmišljati o njegovim karakteristikama, o kvaliteti i načinima kako ga učiniti boljim. Želeći približiti krajobraznu arhitekturu u prvome redu djeci, ali i odraslima, autorica se upustila u pisanje ovoga priručnika.
Na edukativan, zabavan i interaktivan način priručnik približava djeci krajobraz koji ih okružuje i krajobraznu arhitekturu. Naglasak je na krajobraznom oblikovanju, pa kroz opise različitih tipova otvorenih prostora djeca upoznaju koje sve prostore krajobrazni arhitekti oblikuju i o čemu pritom moraju razmišljati. Priručnik pojašnjava i kako krajobrazna arhitektura doprinosi očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti i borbi protiv negativnih klimatskih promjena.
Osim djeci priručnik će biti zanimljiv i mladima, onima zainteresiranima za studij krajobrazne arhitekture, ali i znatiželjnim odraslima.

U predstavljanju će uz autoricu sudjelovati redaktorica dr. sc. Branka Maričić.