O www.gkzd.hr

Početna strana » O www.gkzd.hr

Gradska knjižnica Zadar prvi je web imala 1996. godine. Bio je to prvi on-line katalog jedne narodne knjižnice u Hrvatskoj.

Sljedeće godine (1997.) na web je postavljena brošura izrađena za potrebe prikupljanja sredstava za preseljenje Knjižnice (webmaster Mladen Masar). 

Web je preuređen 1999. godine nakon preseljenja Gradske knjižnice Zadar u prostor u ul. S. Radića (webmaster Mladen Masar). 

Nova web-stranica knjižnice predstavljena je 2003. godine. Prema idejama članova tadašnjeg Razvojnog tima Knjižnice, stranicu je izradio Jan Čaković, tadašnji webmaster Knjižnice.  Zapaženi dio stranice bila je i animirana prezentacija Knjižnice i njezinih usluga izrađena u čakovečkom studiju Icon načinjena od prezentacijskih materijala Knjižnice. Iste je godine predstavljena i nova mrežna stranica Dječjeg odjela Knjižnice izrađen u suradnji sa zadarskom slikaricom Nives Brajković.

Od 2004. godine mrežna stranica Gradske knjižnice Zadar nije više statična (html) stranica nego dinamična mrežna stranica koja se "slaže" na upit korisnika (php, MySQL). Održavanje sadržaja od tada više nije isključivo na webmasteru, nego na timu djelatnika za to zaduženom. Za unos je korišten CMS razvijen "u kući". Od 2004. godine o funkcioniranju stranica brine se novi webmaster Domagoj Kralj. 

Redizajn weba Gradske knjižnice Zadar 2009. proveli su dizajner Aljoša Brajdić i tim za web Gradske knjižnice Zadar. 

Trenutni web koncipiran je 2011. godine, a najvažnija vijest je "gotovi" CMS. Odlučili smo se za opensource CMS Drupal (trenutno Drupal 7) obogaćen s nekoliko modula. O ovome webu brinu prvenstveno Domagoj Kralj (webmaster), Mladen Masar (urednik, webmaster) i Žozefina Žentil-Barić.

Web-stranica na kojoj ste trenutno načinjena je 2016. godine na osnovi iz 2011. (Drupal 7). Temeljen je na prijedlozima ravnateljice Doroteje Kamber Kontić i djelatnika Žozefine Žentil Barić i Milka Belevskog. Izradu potpisuju Domagoj Kralj (webmaster) i Mladen Masar (urednik).