Elena Ferrante - Mračna kći

Naslovnica

Psihološka drama Mračna kći autorice Elene Ferrante iz 2006. godine, u prijevodu Ane Badurine u Profilovu izdanju, analizira jedno majčinstvo te govori o njegovim negativnim i teškim stranama. Književna kritika djelo je nazvala moćnim ženskim romanom, romanom o majčinstvu, delikatnim i odvažnim djelom koje postavlja brojna pitanja, pa i ono je li majčinska ljubav zapisana u ljudskim genima.

Delphine de Vigan – Djeca su kraljevi

Naslovnica

Delphine de Vigan francuska je spisateljica čiji romani uvijek iznova šokiraju čitatelja, s obzirom na aktualnost tema o kojima piše. Posljednji roman, Djeca su kraljevi, bavi se onime čemu svi svjedočimo i/ili u čemu sudjelujemo – a to su društvene mreže, tj. digitalni svijet koji se isprepliće sa stvarnim uz latentnu dominaciju i prevlast. Što pruža svijet influensera, odnosno koje su njegove zamke, autorica pomno opisuje pripovijedajući potresnu obiteljsku priču u kojoj je upravo digitalni svijet preuzeo ulogu i utječe na živote djece Kimmy i Sammyja.

Zdenka Štefančić Mufa – Napuštena gajeta

Naslovnica

Napuštena gajeta autorice Zdenke Štefančić Mufa izrazito je slojevit roman, napisan besprijekornim stilom i jezikom. Radnja je smještena na neimenovani otok zadarskog arhipelaga, u vrijeme talijanske okupacije tijekom Drugoga svjetskog rata. Roman nudi uvid u tešku stvarnost života na otoku u vrijeme kad se plovilo isključivo na vesla ili na jedra, u svakodnevni društveni život malih otočnih zajednica, ljubav, život i smrt. Odsječenost od kopna, osobito u periodima loših vremenskih prilika, značilo je i slab i nikakav dotok informacija, životnih potrepština i svega ostaloga.

Stranice