Goce Smilevski - Sestra Sigmunda Freuda

Naslovnica

Roman makedonskog autora G. Smilevskog Sestra Sigmunda Freuda u središte radnje stavlja lik Adolfine Freud, slabo poznate i darovite sestre čuvenog psihoanalitičara koja je život okončala u koncentracijskom logoru u Terezinu. U romanu se osim Sigmunda pojavljuju i ostale njegove sestre i majka, potom Gustav i Klara Klimt te niz poznatih ličnosti iz perioda bečke moderne, a kompleksan odnos između Sigmunda i Adolfine proteže se cijelim romanom. Izvrstan stil pisanja G.

Milan Majerović-Stilinović - Što sam naučio na planini

Naslovnica

Milan Majerović-Stilinović novinar je, TV reporter, urednik, samostalni savjetnik za odnose s javnošću i autor knjige Što sam naučio na planini koja je nastala kao rezultat istoimenog bloga na Facebooku, pokrenutoga 2019. godine. Autor živi i radi u Zagrebu, a porijeklom je iz zadarskih krajeva. Gostovao je u Gradskoj knjižnici Zadar povodom manifestacije Noć knjige 2022.

Goran Blažević - Karavana

Naslovnica

Suvremeni čovjek rado putuje, a putovanja mu služe kao bijeg od ustaljenog ritma svakodnevice. Tomu se sve češće pridružuje potraga za smislom života koja utire put novim duhovnim spoznajama i koja se nerijetko odvija u dalekim, egzotičnim ambijentima. Takav je slučaj hrvatskog putopisca Gorana Blaževića, koji se pridružio pustinjskoj karavani i ostvario svoj životni san. Iskra je davno zapaljena, još u duši dječaka koji je maštao o životu pod beduinskim šatorom. Okolnosti su se u danom trenutku života posložile i autor je krenuo za mirisom Orijenta.

Marina Vujčić - Stolareva kći

Naslovnica

Stolareva kći dnevnički su zapisi Marine Vujčić od 2012. do 2020. godine. Knjiga je podijeljena na tri cjeline: Herbarij, Na Palagruži i Selo. Prve dvije cjeline napisane su u formi klasičnog dnevnika. U prvom dijelu autorica pripovijeda priču spisateljice, osobe kojoj je pisanje paralelni svijet u kojem propituje mnoga životna pitanja, i to na jednostavan način, blizak i životan. Otkriva svoju ranjivost, nostalgičnost, otkriva se kao kći oca i majke te svjedoči koliko su joj važni obiteljski odnosi. Pratimo i njezin svojevrsni dnevnik čitanja.

Nebojša Lujanović - Maratonac

Naslovnica

Nebojša Lujanović pisac je i maratonac. Maratone trči petnaestak godina, uz iznimku onih dviju kad su mu se rodila djeca. Iako se na prvu može pomisliti da je ovo knjiga o trčanju, ipak je ona daleko više. Podijeljena je na poglavlja koja predstavljaju etape maratona, no usredotočena je na puno više toga. Sâm autor smatra da je maraton najtočnija metafora puta kojim čovjek treba proći kako bi spoznao sebe i drugoga. Tako povlači paralelu između maratona, pisanja i života. Njemu su to sve jednako važne stvari, za sve njih potrebna su određena odricanja, neizmjeran trud i golema upornost.

Stranice