Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water

Naslovnica

Svjesni kraja svoga zajedničkog puta, Simon & Garfunkel premostili su međusobne sukobe evergreenom koji se premetnuo u pravi klasik. Unatoč nedostatku nade, o nadi je riječ… i o duhu jedinstva osnaženom Simonovim nepogrešivim osjećajem za melodiju, zahvaljujući kojem se album pretvorio u globalni megaseller odmah nakon objavljivanja. Strukturu albuma uz naslovnu skladbu postojanom čini dirljivo moćna The Boxer, dok mu nužnu lepršavost i vedrinu daju Cecilia i El Condor pasa - nadahnuta obrada peruanskog folk standarda.

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

Naslovnica

Druga inkarnacija moćnih Pink Floyda svoj je definitivni izričaj pronašla na albumu Meddle, ponajviše na mitskoj Echoes, putem koje je uslijedila kreativna pustolovina koja se premetnula u njihov magnum opus i jedan od monumenata pop kulture druge polovice dvadesetog stoljeća. The Dark Side of the Moon neosporni je vrhunac studijskog rocka 70-ih. Niz skladbi o sivilu svakodnevice osnažen je bujnom, besprijekornom produkcijom, atmosferičnim glazbenim pejzažima i studiozno postavljenim zvučnim efektima. Fuzija svega navedenog postiže neodoljivu emocionalnu rezonancu.

Television - Marquee moon

Naslovnica

Marquee Moon iz davne, Elvisovom smrću zamračene '77, odista je revolucionaran album, iznikao iz potpune predanosti autorskoj viziji, tek djelomično utemeljen na njujorškoj punk sceni, s naglaskom na nezaobilazne Velvet Underground; prepoznatljivi su i utjecaji sa zapadne obale kao što su Eight Miles High mitskih Byrdsa ili Gold and silver Quicksilvera. U sjeni srodnog punka magnum opus grupe Television izazvao je pomalo podcijenjenu rock revoluciju kojoj vrijeme ide u prilog više nego trendovi.

Talking Heads - Remain in the Light

Naslovnica

Remain in Light tranzitni je album Talking Headsa, ujedno i artistički vrhunac benda. Riječ je nedvojbeno o lektirnome djelu za sve koji od glazbe biraju samo najbolje. Ne mareći za trendove, Talking Heads stilski su zaokret nagovijestili pomalo strateški na Fear Of Music iz 1979. godine, sa skladbama I Zimbra & Life during, koje su im poslužile kao svojevrsni nacrti za album na kojem će istraživati afričke poliritmove.

Abba - The Visitors

Naslovnica

Od albuma u sjeni hitoidnih dragulja koji su mu prethodili, mitski Visitors vremenom se premetnuo u favorita kritike i mnoštva obožavatelja diljem kugle zemaljske. Riječ je o posljednjem od velikih pet koje čini zajedno s lektirnim pop senzacijama: Arrival, The Album, Voules Vouz & Super Trouper. Prožet sjetom, ne i depresijom, artistički je najhrabriji i nedvojbeno najkompaktniji. Svjetlo nade titra, negdje u melodiji, negdje u harmonijama, ne i u tekstovima.

Priredio: Branimir Čakić (6. veljače 2023.)

Stranice