70 godina Gradske knjižnice Zadar i njezinih prostora

plakat 70
Gradska knjižnica Zadar otvorila je vrata svojim korisnicima 3. siječnja 1949. godine u prostoru Kneževe palače gdje će se zadržati narednih pedeset godina. Od 1953. godine Knjižnica je obogaćena novim Dječjim odjelom, a od preuređenja 1980. godine Knjižnica uslužuje korisnike u otvorenom pristupu knjižničnoj građi. 
 
Prvi ogranak Knjižnice predstavljao je ogranak u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Knjižnica u Kalima funkcionirala je i ranije, a pod okriljem Gradske knjižnice Zadar djeluje od 1987. do 1997., kada se ponovno osamostaljuje. 
 
Ogranak u gradskoj četvrti Ričine djeluje od siječnja 1989. do listopada 1991. godine. Inventarom i fondom bivšeg Ogranka u Ričinama, u jeku Domovinskog rata, u listopadu 1992. Gradska knjižnica Zadar otvara ogranak u gradskoj četvrti Bili brig. 
 
Nakon preseljenja 1999. godine u ulicu S. Radića, gdje i danas djeluje, Knjižnica doživljava svoje zlatno razdboblje. Tijekom 2006. godine Knjižnica nabavlja prvi bibliobus, a od 2007. godine otvaraju se ogranci u gradskim četvrtima Crno i Ploča, a 2008. godine ogranak u Arbanasima. Ogranak u Arbanasima od svibnja 2017. godine nosi ime zadarskog Arbanasa i doajena knjižničarske struke, dr. Aleksandra Stipčevića. God. 2014. nabavlja drugi bibliobus. 
 
Od 2009. godine Knjižnica očekuje proširenje tj. povezivanje sa zgradom u svojoj neposrednoj blizini gdje bi pod jednim krovom djelovao budući gradski Centar za mlade i aneks Knjižnice. Izgledno je da će 70 godina postojanja Gradske knjižnice Zadar biti obilježeno početkom radova na  njezinu proširenju. 
 
Izložbu sačinjenu od fotografija iz svakodnevnog života i značajnijih trenutaka iz povijesti Gradske knjižnice Zadar potpisuju Mladen Masar i Lucija Perović.