Trenutci iz prvih 10 godina Ogranka "Aleksandar Stipčević" - Arbanasi

Početna strana » Trenutci iz prvih 10 godina Ogranka "Aleksandar Stipčević" - Arbanasi
Davne 1896. godine u Arbanasima je osnovana prva javna Hrvatska čitaonica s mnogobrojnim kulturnim i političkim aktivnostima koje su težile za očuvanjem hrvatskoga nacionalnog identiteta za vrijeme vladavine Austrijanaca i Talijana.
Godine 1908. Hrvatski akademski klub iz Zadra otvorio je Pučku knjižnicu, a točno 100 godina kasnije Arbanasi su ponovno dobili narodnu knjižnicu.
Zgrada Ogranka „Aleksandar Stipčević“ -  Arbanasi izgrađena je krajem 19. stoljeća kao jedna od prvih planski izgrađenih škola u Dalmaciji. Bila je u funkciji do 1960. godine kada je izgrađena nova škola u Arbanasima, današnja Osnovna škola Krune Krstića. Nakon toga pretvorena je u stambenu zgradu. Zbog dotrajalosti iseljena je 2007. godine. Grad Zadar dodijelio je zgradu na korištenje Gradskoj knjižnici Zadar za potrebe otvaranja novog Ogranka Arbanasi. Nakon sanacije i adaptacije zgrade, Ogranak je svečano otvoren 23. 11. 2008. godine. 
Obnovljena zgrada stare škole dobila je svoju novu ulogu. Prostor na tri etaže s cca 550 m2 u potpunosti je obnovljen i prenamijenjen u knjižnicu. U prizemlju zgrade smještena je multimedijalna dvorana sa 70 sjedećih mjesta, tehnički opremljena za predavanja, radionice, predstave, projekcije i sastanke, te izložbeni prostor. Prvi kat namijenjen je odraslim korisnicima s Čitaonicom tiska, Studijskom čitaonicom i zbirkom CD-a. Na Odjelu za odrasle su i tri računala za pristup internetu.
U potkrovlju se nalaze Zavičajna zbirka zadarskih Arbanasa te Dječji odjel na kojem je uz građu u slobodnom pristupu korisnicima  na raspolaganju igraonica, zbirka priručne literature i literature za roditelje te dva računala za pristup internetu.
Idejni začetnik i zagovaratelj ove knjižnice bio je pokojni prof. Aleksandar Stipčević te s velikim zadovoljstvom ovaj Ogranak od 2017. godine nosi njegovo ime.
Posebnost ovog Ogranka je Zavičajna zbirka zadarskih Arbanasa u kojoj se prikuplja građa o Arbanasima kao dijelu grada Zadra, o ljudima koji potječu iz Arbanasa a žive bilo gdje na svijetu, građu izdanu na području Arbanasa te građu o jezičnoj baštini zadarskih Arbanasa. 
Kroz 10 godina djelovanja, uz svakodnevni knjižničarski rad, u Ogranku su organizirana brojna događanja te je ostvarena suradnja s mnogim pojedincima, udrugama i ustanovama kao što su OŠ Krune Krstića, DV Radost, Društvo zadarskih Arbanasa, Kulturno-umjetnička udruga Vicko Zmajević, Zadar-Arbanasi, Udruga odgojitelja Maraške, Udruga Starinar i brojni drugi.
Autorica izložbe je Lucija Perović. 
Zadnja izmjena: 19. studenoga 2018.