Američka astronautkinja Marsha Ivins posjetila je Hrvatsku po treći put. Gospođa Ivins jedna je od pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama i  jedna od petstotinjak astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj. U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronautkinja. U razdoblju od 11 godina sudjelovala je na pet letova američkog space shuttlea, provevši ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana. Gospođa Ivins drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru te publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o hranjenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju. 

Predavanje na engleskom jeziku  je održano u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru u organizaciji Američkog veleposlanstva u Zagrebu (Vanja Ratković) i Američkog kutka Gradske knjižnice Zadar (Milko Belevski).

 Lecture in high school Vladimir Nazor in Zadar by NASA astronaut Marsha Ivins, a veteran of five spaceflights, has retired from the agency.

Kategorija događanja: