Abel Lanzac & Christophe Blain – Diplomatske kronike

Početna strana » Abel Lanzac & Christophe Blain – Diplomatske kronike
Naslovnica

Diplomatske kronike strip je francuskih autora Abela Lanzaca i Christophea Blaina.

Radnja je smještena u kaotičan ured francuskog ministra vanjskih poslova Alexandrea Taillarda de Vormsa, čovjeka nepresušne energije, moćnog kolerika s jasnom (barem njemu) vizijom što treba napraviti, i proporcionalno obrnutom sposobnošću kako to reći i objasniti. Gaji veliku ljubav i sklonost prema apstraktnim mudrim mislima povijesnih filozofa, apstraktnim konceptima i pojmovima koje proizvoljno tumači kako mu odgovara u datoj situaciji, a posebno, iznad svega, voli govoriti.

Odmah na početku radnje mladi Arthur Vlaminck susreće se s ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje daje „intervju“ za posao. Naravno, uopće nije riječ o intervjuu, jer ministar jednostavno održi kratak monolog i objasni Arthuru što mu je posao i što od njega očekuje, a njemu ne preostane ništa nego poslušno kimnuti glavom. Ubrzo shvaća u što se uvalio – tempo rada u Ministarstvu vanjskih poslova i bez Luzdemistanske krize (izmišljena država i kriza, no postavljena u stvarni geopolitički kontekst iz prve polovice 2000-ih godina) naprosto je ubitačan. Arthur više nema privatni život, a kolege su mu redom iskusni lisci, koji su se naučili snalaziti u tom kaotičnom svijetu kojim dominira hiperaktivni i uglavnom  nelogični ministar, koji ih redovito sve dovodi do ludila.

Glavna snaga stripa svakako je nevjerojatno snažna osobnost ministra de Vormsa; u paketu s crtežom jednostavnih linija energija jednostavno pršti iz svakog kadra i svake slike, a čitatelj jasno osjeća njegov autoritet. Čak i kad govori očite gluposti, svojom energijom i uvjerenjem, ljudi koji mu se usude proturječiti svode se na jednu jedinu osobu. Premda je centralna radnja stripa ozbiljna i ministar se bavi ozbiljnim poslom (sprječava eskalaciju krize koja može dovesti do sukoba globalnih razmjera), ovaj je strip beskrajno duhovit, a neke izjave i rečenice koje možemo u njemu pročitati nasmijat će nas još dugo dugo nakon što zaboravimo o čemu se tu uopće radilo.

Priredio: Ante Kolanović (11. veljače 2020.)

 

Priredio/la: