Afonso Cruz - Knjiga godine

Početna strana » Afonso Cruz - Knjiga godine
Naslovnica

Ovaj put vam donosimo sasvim drugačiju knjigu jednog od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora Afonsa Cruza - Knjigu godine.

Otvaranjem prve stranice možda biste u prvi mah mogli pomisliti kako se radi o svojevrsnoj slikovnici, no ona to svakako nije s obzirom na ono što nam je autor priredio. Riječ je o predivno i jednostavno ilustriranoj knjizi pisanoj iz dječje perspektive.

Iako se uspoređuje s Dobrim stablom S. Silversteina i Malim princom A. de Saint Exuperya, Knjiga godine uistinu je primjer jedinstvenog teksta, bogatog ilustracijama koje ga savršeno nadopunjuju. U prilog tome govori činjenica da je u Portugalu odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovne škole.

Radi se o dnevniku djevojčice koja opisuje svijet oko sebe tijekom jedne godine kroz sva godišnja doba, a svoje zabilješke započinje proljećem. Tako 21. ožujka piše:  Kako lastavice – koje su tako male – mogu nositi proljeća, koja su tako velika?

Predivna, poetična i jednostavna, a opet tako duboka, ova knjiga natjerat će vas da ponovno potražite dječju jednostavnost u vama te ćete joj se uvijek iznova vraćati.

 

Priredila: Lidija Lončar (04. travnja 2018.)

Priredio/la: