Plašt i očnjaci strip je autora Alaina Ayrolesa i Jean-Luca Masboua i jedan je od onih stripova koji oduševljavaju već od prvih kadrova, prvih dijaloga i začetaka zapleta.

Pratimo don Lopea Villalobosa y Sangrina i Armanda Raynala de Maupertiusa: vuka i lisca, dvojicu prekaljenih i nenadmašnih mačevalaca koji žive vodeći se pitanjima časti i pravde.

Ni krivi ni dužni nađu se u vrtlogu nezamislivih pustolovina koje ih vode ne samo po svijetu nego i u svemir, a ako imamo na umu da se radnja događa u 17. stoljeću, jasno je da u ovom stripu mašta nema granica. Ono što, međutim, posebno krasi ovaj strip nevjerojatan je duh, humor, inteligentno integriranje raznih romaneskno-kazališno-filmsko-pjesničkih asocijacija u stvarnost u kojoj naši junaci djeluju, a sve bez i najmanjeg osjećaja nategnutosti ili nekoga autorskog ugađanja samima sebi.

Ismijavanje ondašnjih, a možemo reći i današnjih, društvenih normi, u kombinaciji sa svijetom koji su autori osmislili, davno nije zvučalo tako osvježavajuće i originalno.

Priredio: Ante Kolanović (20. kolovoza 2019.)