Alida Bremer - Olivino nasljeđe

Početna strana » Alida Bremer - Olivino nasljeđe
Naslovnica

Olivino nasljeđe bogata je obiteljska dalmatinska saga ispisana tipičnim ženskim pismom. Priča ima uporišne točke u stvarnoj povijesti obitelji Alide Bremer, no ipak je dijelom i fikcionalne naravi. Kada pripovjedačica Alida dobiva pismo odvjetnika kojim saznaje da je naslijedila maslinike bake Olive u Dalmaciji, zajedno s njom krećemo u povijesni i geografski obilazak Sredozemlja kroz prizmu često mučne i teške obiteljske priče, svojstvene Dalmaciji kroz 20. st.

Alida Bremer kao spona između njemačke i hrvatske književne scene službeno pripada njemačkoj književnosti. Ovo je tip ozbiljne, ali i napete obiteljske kronike u vrsnom prijevodu Štefice Martić, koji je očito uspio zaintrigirati zasićenu njemačku kritiku i publiku. Višegeneracijski povijesni pripovjedni „skokovi“ ženskih članova obitelji Bremer lako su prohodni te oblikuju tečno i zanimljivo štivo.

Alida Bremer uspjela je u ambijentalnom, čulnom dočaravanju Dalmacije. Stoga ženski likovi nose imena vezana uz biljni svijet (Oliva, Flora, Viola i Mirta), a kulinarski uleti sa tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom neizostavan su dio ugođaja. (Ovo posljednje i inače je tipično za mnoge prozne književne tekstove s tematikom Dalmacije pa je pravo umijeće odvagnuti pravu mjeru da tekst ne sklizne u kliše.) Nutarnji obračun s obiteljskim povijesnim turbulencijama tijekom Drugog svjetskog rata poslata je gotovo otrcana tema naše književnosti. Autorica je uspjela  zaobići ideologiziranje te tekst izdići iznad prosjeka srodnog domaćeg romana, a osobito romana-prvijenca. Intelektualka kojoj je pisana riječ u krvi, Alida Bremer stvorila je roman koji će po svojoj kvaliteti nadići jednosezonsko trajanje uobičajenog hita.

Priredila: Helena Novak Penga (31. siječnja 2017.)

Priredio/la: