S ovitka čitamo da ova knjiga „ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi. Prije nego kritika suvremene tehnologije, ovo je konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo.“

Kako je i sâm već tridesetak godina sudionik internetskog razvoja među „serijskim poduzetnicima“, Keen s lakoćom bira i nalazi sugovornike među pripadnicima današnjih elita. Knjigu strukturira niz susreta i razgovora na svim krajevima svijeta s nekima od najvažnijih protagonista suvremenih trendova i nositelja obećavajućih rješenja za bližu budućnost. Zanimljivo je usporediti kako trenutačnim i očekivanim problemima pristupaju u Estoniji, Singapuru, Njemačkoj itd. Dodatno je zanimljiva autorova inspiracija Utopijom Thomasa Morea i niz usporedbi s ne-tako-davnom industrijskom revolucijom.

Keenova knjiga ne ograničava se na tehnološka pitanja, nego zahvaća punu širinu donoseći zanimljiva i inovativna gledišta o područjima zakonske regulative, društvene odgovornosti, obrazovanja i slično.

Priredio: Mladen Masar (08. ožujka 2021.)

Naslovnica
Priredio/la: