Angie Thomas - Taj hejt u glavi

Početna strana » Angie Thomas - Taj hejt u glavi
Naslovnica

Vjerojatno prvo što ćete primijetiti na ovoj knjizi jest neobičan naslov. Istina, bilo je puno komentara na račun prijevoda ovog naslova, ali sve sjedne na svoje mjesto kada započnete s čitanjem.

U središtu priče je 16-godišnja Starr Carter. Starr je crnkinja i živi u getu, gdje nasilje i opasnost vrebaju iza svakog ugla, a stopa smrtnosti je vrlo visoka. Usprkos tome, Starr je sebi stvorila svoj mali siguran svijet. Njezina braća i ona pohađaju skupu privatnu školu u koju uglavnom idu bijelci i nakon koje je čeka svijetla budućnost. Starr ima dečka bijelca, prijatelje, obitelj i sve što joj je potrebno za sretan život, što mnogi u njezinom kvartu mogu samo sanjati. Iako uspješno balansira između ta dva različita svijeta, Starr je svjesna da je teško pobjeći od problema geta i nasilja kad si stalno okružen njime. Ta dva njezina svijeta doći će u sukob jedne večeri, kada po povratku s tuluma, u rutinskoj policijskoj kontroli od strane bijelog policajca bude ubijen njen prijatelj iz djetinjstva.

Knjigu inspiriranu stihovima američkog repera Tupaca i pokretom Black Lives Matter koji se bori protiv policijske brutalnosti nad crnačkim stanovništvom, napisala je žena koja i sama odrasla okružena nasiljem. Roman se može pohvaliti brojnim nagradama među kojima i onom  za najbolji debitantski roman za 2018. godinu od strane popularne društvene mreže za knjigoljupce – Goodreadsa. Ovo nije samo još jedna priča o borbi mlade djevojke za pravdu nego je ujedno kritika društvu i sustavu u kojemu još uvijek vlada rasna nejednakost, sustavu koji potiče nasilje i ne radi ništa da bi se ono spriječilo. Ovo je priča o mržnji i svim onim sitnim djelićima od koji se sastoji, ali i njezinim posljedicama. Iako je roman primarno namijenjen mlađim generacijama, u njemu će se pronaći i oni nešto stariji koji su se već mnogo puta susretali s mržnjom, ali u sebi još nose brojne predrasude.

Priredio: Antonio Milanović (27. ožujka 2020.)

 

Priredio/la: