Asterios Polyp

Početna strana » Asterios Polyp

Ako se ne možete nikako odlučiti što čitati, onda čitalačku avanturu započnite s crtanim romanom Asterios Polyp američkog strip autora Davida Mazzucchellija. Asterios Polyp, priča je o profesoru arhitekture, egocentričnom ekspertu u oblasti u kojoj nikad ništa zapravo nije ni realizirao, jer on projektira zgrade koje nikada neće biti izgrađene. On je zapravo samo običan arhitekt na papiru.

Na početku imamo samouvjerenog, mladog Asteriosa, sklonog filozofiranju i poigravanju s ljudima i svijetom oko njega. Upoznajemo i ženu njegovog života, skromnu, plahu i sramežljivu kiparicu Hanu. Nakon godina i godina usputnih veza koje bi jedva dočekale zoru sljedećeg dana, Asterios u Hani pronalazi utočište, osobu koja ga nadopunjuje, ali koju, na žalost, vrlo brzo počne uzimati zdravo za gotovo što neumitno dovodi do razlaza. Negdje otprilike na polovici života Asterios se nakon jedne olujne noći i jednog požara nađe na početku. Našavši se u mjestašcu Apogee, Asterios se zaposli kod dobrodušnog Stiffa Majora u automehaničarskoj radnji. U svakom smislu bio je to prvi dan jednog novog života. Života toliko različitog od onog koji je vodio i koji se rasuo u komadiće.

Priča o Asteriosu Polypu, egocentričnom profesoru arhitekture koji si pokušava vratiti život, jedan je od najčarobnijih stripova u povijesti.