kategorija: 
Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru
Lokacija: 
Ogranak Grad
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Studeni 24, 2022 - 10:00 to 11:00

Radionicu vode studenti Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru s mentoricom Jelenom Alfirević-Franić, mag. philol. croat., a sudjeluju djeca DV Čuperak. Program povodom obilježavanja Dana grada Zadra.

U uvjetima pravog malog dječjeg kina improviziranog u prostorijama Gradske knjižnice/Providurove palače na Poluotoku, polaznicima DV-a ''Čuperak" studentiće  predstavit svoje vlastite kratkometražne filmove. Kino projekcija u virtualnom obliku predstavlja djelić kreativne atmosfere i rada studenata, ostvarenog u sklopu kolegija Medijska kultura, a inspiriranog bajkama za djecu (prikazat će se filmovi: Crvenkapica, Ružno pače, Pepeljuga).

Dječja književnost, poglavito bajka, nerijetko je model utemeljen na mimezi stvarnoga života, a film se iznalazi kao plodonosan medij u radu s djecom, poglavito u vremenima masovne digitalizacije i novih oblika podučavanja, prilagođenih medijskoj pismenosti. Filmske ekranizacije, u izvedbi studenata Medijske kulture, uče nas temeljnim ljudskim vrjednotama ‒ dobroti, strpljenju i upornosti te načinima nošenja s poteškoćama koje nas pritom na putu života mogu neugodno iznenaditi. Također, svojom naglašenom odgojno-obrazovnom porukom, buduće odgojitelje i učitelje Bajke u kinu Providurove palače izravno pripremaju za budući praktični rad s djecom u vrtićima i školama.