Nagrađivani roman mladog njemačkog autora Benedicta Wellsa vodi nas kroz život glavnog lika Julesa. Je li sudbina nešto što možemo izbjeći ili je moramo prihvatiti kao sastavni dio života?

Jules, dok leži u komi, uvodi nas u svoj vlastiti svijet i priča nam o svom životu te čitatelju pruža nevjerojatno iskustvo da se zajedno s njim veseli i plače. Ta njegova priča je ispričana u obliku sjećanja i ratovanja sa samim sobom. Otkrivamo zajedno sa Julesom što je to obitelj i kako unatoč svim tragedijama ostati zajedno. Okosnicu romana čini glavni lik i njegova borba ne samo sa životom, već i sa samim sobom. Ono što vas zadržava da knjigu pročitate u jednom dahu su silne emocije i iskreni osjećaji na jednom mjestu. Jules se uči  kako pobijediti samoga sebe i prihvatiti prošlost te u svoju sadašnjost utkati bolne i sretne trenutke svoje prošlosti. Jednostavno je fantastična spretnost i jednostavnost autora kojima nas uvlači u tešku i tužnu sudbinu svoga lika.

Što je to kraj samoće? Nije ništa drugo nego prihvaćanje samoga sebe i svoga života koliko god on bio težak. Nikad ne možeš svoju sudbinu promijeniti samo je moraš prihvatiti. I na kraju svega toliko se spojiš s romanom da potiho pustiš suzu i zapitaš se zašto. I vjeruješ da tako mora biti ma koliko god bilo teško.

Priredila: Lucija Perović (28. travnja 2020.)