Brodeckov izvještaj

Početna strana » Brodeckov izvještaj
Naslovnica

Ako ste se već naviknuli na našu praksu da objavljujemo odvojeno preporuke stripova i romana, ovaj put ćemo vas malo iznenaditi i ponuditi preporuku jednog i drugog odjednom.

Za to nas je ponukao Manu Larcenet, francuski strip autor kojeg smo već predstavili na našim stranicama. U međuvremenu, njegova je popularnost na svjetskoj strip sceni porasla do te mjere da se svi pitaju  kad će objaviti album koji će biti njegovo remek-djelo, strip koji je toliko dobar da staje uz bok bilo kojem stripu ikad napisanom. Neki kažu da je to već učinio stripom Blast, drugi da je to upravo Brodeckov izvještaj, a treći da pravo remek-djelo još uvijek čekamo. Kako god bilo, strip kojeg vam sad predstavljamo i preporučujemo napisan je po istoimenom romanu Philippa Claudela.

Radnja Brodeckovog izvještaja odvija se u neimenovanom planinskom selu, u neimenovanoj regiji neimenovane zemlje u neodređenom povijesnom razdoblju. Međutim, sve nas navodi na zaključak  da se radi o mjestu na francusko-njemačkoj granici netom po završetku Drugog svjetskog rata.

U mjesto je došao Anderer, stranac. Nitko ne zna odakle je došao, zašto je došao, tko ga šalje, s kojim ciljem, koliko dugo će se zadržati ni što on zapravo tu radi. A radi mnogo toga; šeće mjestom i šumama, stalno nešto zapisuje u svoju crnu bilježnicu i govori vrlo malo. Očito je da ima novca, po svemu je drugačiji od mještana u kojima su još uvijek žive ratne rane i strah. Više pažnje pridaje svojem magarcu i konju nego ljudima, premda je pristojan i ljubazan: djeci daje slatkiše, u prolazu pozdravlja osmjehom i gestom. Međutim, njegova rezerviranost, tajnovitost i zatvorenost za neki konkretniji kontakt sve više iritiraju mještane. To može završiti na samo jedan način… Philipp Claudel je u ovom romanu ušao duboko u ljudsku prirodu i psihologiju, sociologiju masa, radeći čitatelju točno ono što je u romanu Anderer radio mještanima. Brodeck, kao jedan od najobrazovanijih mještana, jedini nevin među krivima, onaj koji se vratio odande odakle se nitko ne vraća, dobio je zadatak da napiše izvještaj o onome što se dogodilo.

Cijelom dužinom romana vlada napeta atmosfera. Gomilu važnih, teških i značajnih trenutaka koji čitatelja drže prikovanim uz knjigu treba vjerno prenijeti i u formu stripa. Pisac nam može riječima nedvojbeno ukazati na ono što je važno i što želi reći, dok kad gledamo sliku ostaje potpuno na nama hoćemo li uspjeti ispravno shvatiti autorovu poruku. Larcenet je stoga posegnuo za stilom kojeg je demonstrirao u Blastu, crno bijeloj tehnici s mnogo detalja, no s manje karikaturalnih izleta (izuzev prikaza vojnika). Sve ono što je Claudel u romanu napisao, a Larcenet zbog same prirode stripa nije mogao jednako tako prenijeti, dao nam je naslutiti upravo tim detaljnim crtežom i pažljivo osmišljenim kadrovima.

Mi preporučujemo da pročitate i knjigu i strip. Knjiga je fascinantna pričom, životnošću, pameću i realnošću, dok je strip ne samo vjerno prenio atmosferu i radnju romana nego je i dodao nove slojeve i gledišta iz kojih možemo promatrati priču i omogućuje nam bolje i dublje shvaćanje svega što se dogodilo.    

 

Priredio: Ante Kolanović (27. prosinca 2016.)

 

 

 

Priredio/la: