Canek Sanchez Guevara - 33 okretaja

Početna strana » Canek Sanchez Guevara - 33 okretaja
Naslovnica

Roman 33 okretaja vrlo je oštra kritika komunističke Kube, i to iz pera jednog Guevare. Glavni lik romana neimenovani je službenik kubanskoga državnog aparata. U mladosti je bio predsjednik razreda, škole, raznih sekcija i udruženja. Nikad nije bio izvrstan, ali je bio predan. Nije izostajao s rodoljubnih aktivnosti i potkazivao je kolege koji nisu bili suviše skloni političko-ideološkom angažmanu.  Sve dok nije počeo čitati. U početku je čitao bez razumijevanja, reda i cilja, a postupno je otkrivao puno širi univerzum od onoga koji ga okružuje.

Osjeća se zatočenikom dosadnoga i programiranog života u zemlji koja je jedna pokvarena (gramofonska) ploča... Ništa ne funkcionira, ali sve je svejednohrana je jeftina koliko i oskudna…, nema cigareta ni kave… Susjedi? Hrpa pokvarenih ploča lišenih zanimanja. Komitet? Dovoljno je šutke obavljati svoje, nasaditi ponekog – živio! – pa da svi budu mirni. Promatra mlade ljude koji prave splav i pripremaju se za odlazak s otoka, a na partijskom sastanku sluša objašnjenja zašto treba biti na oprezu i spriječiti sva zbivanja mimo uspostavljenih normi. Suprotstavlja se, a potom i sam ukrcava na splav

Autor djela C. S. Guevara unuk je znamenitog revolucionara Che Guevare, simbola kubanske revolucije. Uvidjevši naličje uspostavljenog sustava odbio je ponuđene mu visoke dužnosti, a zbog svojih buntovničkih stavova 1996. godine morao je napustiti Kubu. Smatrao je da Che nikad ne bi odobrio ono što je od te revolucije nastalo. Djelo mu je objavljeno nakon smrti.

 

Pripremila: Nada Radman (18. rujna 2018.)

 

Priredio/la: